chrome firefox opera safari iexplorer

24 лютого: це цікаво знати

24 лютого 2021 о 00:06

Настала якось собача старість ідей. Ніхто нічого не хоче. Ніхто ні за що не бореться. Тільки наші політики за владу над нами.
Ліна Костенко

24 лютого у народі відзначали Лелечини – свято тотемного птаха українців. Вважають, що з цього дня птахи починають свій політ з вирію. Цей день – початок пташиних свят. Птахи вважаються священними, бо вони двічі народжуються: «перший раз гладке (яйце), а другий раз пухке (пташеня)».

За нашими повір’ями, саме тендітний лелека приносить до нас дітей. Колись лелека називався у нас так, як у німців ще й досі називається журавель – краном (der Kranich). Між іншим, саме з кореня «кран» деякі етнографи-дослідники, наприклад, Зореслов Ключко, прослідковують назву Україна, тобто країна кранів, або ж земля лелек. Дослідник навіть знайшов у батька історії Геродота у VІІІ книзі вживання самоназви пелазгів: «Афіняни тоді, коли країну, що тепер називається Еллада, залюднювали пелазги, були пелазгами і називалися кранаї». Дослідник вважає, що з розвитком багатобожжя птах «кран» у нас поступово замінюється на «лелеку», що походить від імені богині весняного відродження природи Лелі.

У народі 24 лютого, у день Обретіння (повернення) голови Іоанна Хрестителя, колись вірили, що чоловіки повертаються до жінок.

А ще 24 лютого вшановували Власа (християнський замінник дохристиянського Велеса), покровителя свійських тварин. Вважалося, що цього дня він пильно наглядає за тваринами, а тому люди замовляли у церкві молитви, святили воду та скроплювали нею тварин. На Херсонщині день Власа ще називався «Бабським празником».

Молодиці цього дня йшли до шинку і «замочували корови, щоб були лагідними», а повернувшись додому били чоловіків, «аби вони теж були лагідними до своїх дружин».

До Власія були морози: різдвяні, водохресні, афанасієві, тимофіївські, миколині. Але власієві морози вважались самими крутими, і останніми. У народі говорили: «Проллє Власій олії на дорогу – зима, час забирати ноги», тому що у цей день часто бували відлиги.

За церковним календарем 24 лютого вшановують священномученика Власія, єпископа Севастійського; благовірного князя Всеволода, у хрещенні Гавриїла, Псковського; преподобного Димитрія Прилуцького, Вологодського; правовірну Феодору, царицю Грецьку, що відновила вшанування святих ікон.

Іменинники 24 лютого:
Власій, Всеволод, Дмитро, Федора, Захар.

24 лютого народились:

1865 – Іван Липа – український письменник, лікар, державний і політичний діяч, керуючий управлінням культури і віровизнання в уряді УНР. Автор збірок «Оповідання про смерть, війну і любов», «Тринадцять притч».

1917 – Тетяна Яблонська – українська художниця-живописець, педагог. Герой України. Найвідоміші полотна «Хліб», «У парку», «Вечір. Стара Флоренція», «Льон» та ін.
«При роботі над картиною «Хліб» я найбільше намагалася передати захоплення від самого життя, передати правду життя». (Тетяна Яблонська)

1934 – Віктор Курін – український співак, педагог, народний артист України та Молдови. Лауреат конкурсів ім. М. Глінки (Москва), ім. М. Лисенка (Київ). Партії: Ріголетто («Ріолетто»), Жермон («Травіата»), Фігаро («Севільський цирульник»), Остап («Тарас Бульба»).

Події 24 лютого:

1656 – Первосвященики Російської православної церкви повеліли хреститися трьома пальцями, проклявши «двоперстне хрещення».

1768 – Росія і Польща уклали у Варшаві угоду з так званого дисидентського питання. Визнаючи католицьку релігію панівною в Польщі, Варшавська угода надавала дисидентам, тобто православним і протестантам, свободу віросповідання і повністю урівнювала їх у цивільних справах з католиками. Росія на цих умовах гарантувала недоторканність території Польщі і непорушність її державного ладу.

1807 – Папа Римський Пій VII підписав буллу In universalis Ecclesiae regimine, якою було відновлено Галицьку митрополію, затверджено першого митрополита Антонія Ангеловича та визнано за ним права, рівні правам київських митрополитів.

1881 – розпочалось спорудження Панамського каналу.

1887 – Париж і Брюссель стали першими столицями держав, які були об’єднані телефонним зв’язком.

1918 – проголошення незалежності Естонії.

1985 – відбулись останні вибори у Верховні Ради союзних і автономних республік СРСР, а також у місцеві Ради народних депутатів.

2008 – Фідель Кастро офіційно подав у відставку з поста голови уряду Куби.

Чи знаєте ви, що:

Найдавніші згадки свідчать, що предки українців приручили тварин ще 9 тисяч років тому. І першою свійською твариною був собака. Про це свідчать знахідки у мезолітичних шарах. В епоху міді-бронзи було приручено всіх основних сільськогосподарських тварин, у тому числі, і коня, якого тоді ж пристосували до верхової їзди.

«Рідна країна»

Розділи: Календар

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути