chrome firefox opera safari iexplorer

24 лютого: це цікаво знати

24 лютого 2011 о 06:30

Необхідний аксесуар щастя – це впевненість, що живеш правильно.
Антон Макаренко

24 лютого за григоріанським календарем 55 день року. До кінця року залишається 310 днів.

За церковним календарем 24 лютого вшановують мученика Власія, благовірного князя Всеволода, преподобного Дмитрія, правовірну Феодору та великомученика Феодора Тирона.

24 лютого у дохристиянські часи наші предки відзначали свято тотемного птаха українців — Лелеки. Цього дня молилися про приліт птахів з вирію і про прихід весни.

У народі 24 лютого, у день Обретіння (повернення) голови Іоанна Хрестителя, колись вірили, що чоловіки повертаються до жінок.

А ще 24 лютого вшановували Власа, (християнський замінник дохристиянського Велеса), покровителя свійських тварин. Вважалося, що цього дня він пильно наглядає за тваринами, а тому люди замовляли у церкві молитви, святили воду та скроплювали нею тварин. На Херсонщині день Власа ще називався “Бабським праздником”.

Молодиці цього дня йшли до шинку і “замочували корови, щоб були лагідними”, а повернувшись додому били чоловіків, “аби вони теж були лагідними до своїх дружин”. Після Власа зазвичай наступав піст, а отже закінчувався весільний сезон. З цього приводу казали: “Оляся на заміж не ласься”. Цього року Великий піст почнеться за 11 днів – 7 березня.

Іменинниками 24 лютого є:
Власій, Всеволод, Дмитро, Федора, Захар

24 лютого народились:
1842 — Юліан Романчук, відомий педагог, громадський і політичний діяч, віце-президент парламенту Австро-Угорщини (1910);
1865 — Іван Липа, український громадський і політичний діяч, письменник;
1917 — Тетяна Яблонська, український живописець;
1934 — Віктор Курін, український співак, педагог, народний артист України та Молдови.

Події 24 лютого:
1656 — Первосвященики Російської православної церкви повеліли хреститися трьома пальцями, проклявши «двоперстне хрещення».
1985 — Відбулись останні вибори у Верховні Ради союзних і автономних республік СРСР, а також у місцеві Ради народних депутатів.

Чи знаєте ви, що:

Найдавніші згадки свідчать, що предки українців приручили тварин ще 9 тисяч років тому. І першою свійською твариною був собака. Про це свідчать знахідки у мезолітичних шарах. В епоху міді-бронзи було приручено всіх основних сільськогосподарських тварин, у тому числі, і коня, якого тоді ж пристосували до верхової їзди.

Підготувала Аліна Астахова, «Рідна країна»

24 квітня

Інші дати
Народився Дмитро Білоус
(1920, с.Курмани Сумська область - 2004) - український поет, перекладач, літературний критик, громадський діяч. Лауреат Національної премії України ім. Т.Шевченка за книгу «Диво калинове».
Вдягла весна мережану сорочку У день святий звільнившись од турбот І підіймає волошкові очі До віщих, до церковних позолот; Душа стає в цю днину молодою, Забувши, що слова бувають злі І помняться старання добротою, На щедрому пасхальному столі. (Вадим Крищенко)
Розгорнути
Народився Олександр Духнович
(1803, с. Тополі, Словаччина – 1865) - український письменник, культурний діяч, педагог.
Розгорнути