chrome firefox opera safari iexplorer

16 квітня: це цікаво знати

16 квітня 2021 о 05:04

Говорять, що філософи і справжні мудреці байдужі… Неправда, байдужість — це параліч душі, передчасна смерть.
Антон Чехов

16 квітня за григоріанським календарем 106 день року. До кінця року залишається 259 днів.

У дохристиянські часи наші предки 16 квітня вшановували Яровита – загальнослов'янського Бога війни і водночас староукраїнського Бога пробудження природи і плодючості. Він вважався джерелом несподіваних благ і багатств. Йому присвячували танці і пісні.

У християнські часи 16 квітня освячували у церкві хліб з сіллю та одягали його на роги корові аби вберегти її від всілякої нечисті. А ще підмічали, безвітряний вечір і сірий ранок – на ясну погоду.

За церковним календарем 16 квітня вшановують преподобного Микиту, мученицю Феодосію діву, преподобного Іллірика, ікону Божої Матері «Нев’янучий цвіт».

Іменинниками 16 квітня є:
Микита, Іван, Феодосія.

16 квітня народились:
1841 — Христина Алчевська (Журавльова), український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам’ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську);
1880 – Микола Саблін, український військовий діяч;
1882 – Йосип Миклашевський, український музикознавець, піаніст і педагог. Автор першої у СРСР історії провінційного театру.

Події 16 квітня:
1632 — засновано Києво-Могилянську академію.
1917 – у Києві засновано Товариство «Український військовий клуб ім. Павла Полуботка». Це перша організація, що відіграла визначну роль у розвитку українського військового руху.
2000 — на референдумі більшість жителів України підтримали ідею скорочення Верховної Ради, позбавлення депутатів недоторканності і право президента на розпуск парламенту.

Чи знаєте ви, що:

Найпершим вищим навчальним закладом в Україні була Острозька колегія, заснована в 1576 р. у м. Острог князем Костянтином Острозьким. Другим вищим навчальним закладом стала Києво-Могилянська академія, заснована шляхом об’єднання Київської братської і Лаврської шкіл. Це були на той час єдині вищі школи у східнослов’янському світі.

Датою заснування Києво-Могилянської академії вважається 1615 рік. У 1658 році навчальному закладу були надані юридичні права вищої школи і титул «академія». Відкрита для молодих людей усіх соціальних верств, Академія приваблювала студентів не тільки з України, але й інших європейських країн.

Серед випускників Києво-Могилянської академії багато відомих філософів, економістів, теологів, впливових культурних діячів, а також впливових політичних лідерів України, Росії, Польщі, Сербії, Болгарії та інших країн.

Аліна Астахова, «Рідна країна»

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути