chrome firefox opera safari iexplorer

Мій Липинський

18 квітня 2021 о 12:09

18 (5) квітня 1882 року народився український політик, історик, політолог, теоретик українського консерватизму В‘ячеслав Липинський.

Перша громадська організація, яку ми створили в Київському університеті, була фундація В‘ячеслава Липинського. Потім були конференції, видання статтей і досліджень визначного українського політолога. 

Зокрема, ми вперше перевидали в «Бібліотеці українця» «Релігію і церкву в історії України».Згодом — запрошення в Україну і наша спільна поїздка на малу батьківщину в Затурці та Луцьк на першу конференцію про Липинського разом із академіком тоді 3, а згодом 4 академій Омеляном Пріцаком, якого ще й тоді вважали визначним буржуазно-націоналістичним істориком. Ми також організовували перший приїзд в незалежну Україну, а згодом і участь у конференції на Чернігівщині доньки Гетьмана Павла Скоропадського пані Олени…

Вивчення творів Липинського змусили мене подивитися на нашу історію, діяльність політиків та ментальність українців не лише через рожеві чи синьо-жовті окуляри, але й через чорно-білі…

Але й нині ми продовжуємо жити в країні незнаного В'ячеслава Липинського і невивченої власної історії. А його інтелектуальні заповіти залишаються важливими й у сьогоднішній непростій ситуації. Бо, як вчив Липинський:«Ніхто нам не збудує держави, коли ми самі її не збудуємо, і ніхто з нас не зробить нації, коли ми самі нацією не схочемо бути!»

Пам‘ятаємо нашу історію! Шануємо наших героїв!

Микола Томенко, лідер Громадського руху «Рідна країна»