chrome firefox opera safari iexplorer

Мій Липинський

18 квітня 2021 о 12:09

18 (5) квітня 1882 року народився український політик, історик, політолог, теоретик українського консерватизму В‘ячеслав Липинський.

Перша громадська організація, яку ми створили в Київському університеті, була фундація В‘ячеслава Липинського. Потім були конференції, видання статтей і досліджень визначного українського політолога. 

Зокрема, ми вперше перевидали в «Бібліотеці українця» «Релігію і церкву в історії України».Згодом — запрошення в Україну і наша спільна поїздка на малу батьківщину в Затурці та Луцьк на першу конференцію про Липинського разом із академіком тоді 3, а згодом 4 академій Омеляном Пріцаком, якого ще й тоді вважали визначним буржуазно-націоналістичним істориком. Ми також організовували перший приїзд в незалежну Україну, а згодом і участь у конференції на Чернігівщині доньки Гетьмана Павла Скоропадського пані Олени…

Вивчення творів Липинського змусили мене подивитися на нашу історію, діяльність політиків та ментальність українців не лише через рожеві чи синьо-жовті окуляри, але й через чорно-білі…

Але й нині ми продовжуємо жити в країні незнаного В'ячеслава Липинського і невивченої власної історії. А його інтелектуальні заповіти залишаються важливими й у сьогоднішній непростій ситуації. Бо, як вчив Липинський:«Ніхто нам не збудує держави, коли ми самі її не збудуємо, і ніхто з нас не зробить нації, коли ми самі нацією не схочемо бути!»

Пам‘ятаємо нашу історію! Шануємо наших героїв!

Микола Томенко, лідер Громадського руху «Рідна країна»

27 липня

Інші дати
Володимир Воробйов
1876 – професор анатомії, член АН УРСР. Засновник школи функціональної динамічної анатомії. Створив у Харкові перший у світі «Музей становлення людини». Автор «Атласу анатомії людини» в 5 т.
Розгорнути
Володимир Маковський
1870 – український учений у галузі турбінобудування. Засновник вітчизняної наукової школи газотурбобудування.
Розгорнути
Народився Іван Гнатюк
(1929, с. Дзвинячі Тернопільської обл. - 2005) -  український поет. Автор збірок "Паговіння", "Калина", "Повнява", "Жага", "Життя", "Дорога", "Чорнозем", "Турбота" та ін.
Розгорнути
Народився Володимир Короленко
(1853, м.Житомир – 1921) — письменник, журналіст, публіцист і громадський діяч. Автор вторів «Сліпий музикант», «У поганому товаристві», «Сорочинська трагедія» та ін.
«Ні, не вихваляти треба терор, а застерігати від нього, звідки б він не виходив. І благо тій стороні, яка першою зуміє відокремитись від кривавого туману, й першою згадає, що мужність у відкритому бою може йти поряд із людяністю і великодушністю до переможеного… Історія нас розсудить…». (Володимир Короленко).
Розгорнути