chrome firefox opera safari iexplorer

Один із найвідоміших слов'янських скарбів знайшли на Черкащині

22 квітня 2021 о 17:19

Одним із найвідоміших словʼянських скарбів стали знайдені в 1907 р. 116 срібних виробів VІ–VІІ ст. у с. Мартинівці Канівського району Черкаської області. Вага речей становила понад 3 кг. 

За переказами, скарб селяни поділили між собою, і минуло аж пʼять років, коли нарешті вдалося зібрати предмети разом. Частина прикрас із мартинівського скарбу в 1912 р. потрапила до Британського музею в Лондоні (27 речей), решта надійшла до Київського художньо-промислового і наукового музею, а нині зберігається в Національному музеї історії України та його філіалі – Музеї історичних коштовностей України. 

Колекція містить посуд візантійського походження, зокрема, чашу з константинопольським клеймом, кубок та ложечку, а також браслети з потовщеними кінцями, фібули, очкоподібні підвіски, деталі поясних наборів. 

Клейма майстрів на чаші та іншому посуді свідчать про те, що їх виготовили у Візантії за часів імператора Юстина Другого (565–587). В експозиції МІКУ представлені золочені фігурки чоловічків та фантастичних звірів, що, найімовірніше, оздоблювали чоловічий одяг (шкіряний панцир), хоча існують і інші версії. 

Саме ці зображення людських постатей дослідники-аматори вважали прибульцями із космосу. 

Також поширилася думка, що перехрещені по діагоналі насічені лінії на сорочці є найдавнішою українською вишивкою. 

Ще один скарб, що частково складався з аналогічних предметів, виявили в с. Хацьках Черкаського району знову ж таки на Черкащині у 1893 р. 

Серед речей мартинівського та хацьківського скарбів були як жіночі, так і чоловічі набори. Щодо чоловічих поясних наборів – можливо, пояси мали й геральдичний зміст, оскільки всі відомі комплекти відрізняються один від одного за формою, малюнком та деталями оздоблення. На деяких накладках є тамгоподібні знаки родових старійшин. Припускають, що на основі цих символів згодом формувалися тризуби Русі – княжий знак династії Рюриковичів.

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути