chrome firefox opera safari iexplorer

7 травня народився автор наукового бестселеру «Україна: історія»

07 травня 2021 о 17:52

7 травня 1941 на світ з'явився Орест Субтельний (1941 — 2016). Його книга «Україна: історія» 1988 року виходу є надзвичайно популярною в Україні та вважається одним із найкращих посібників з історії України.

Ця книга стала настільною для багатьох українських учнів та студентів та всіх, кому була цікава історія. І не лише українцям – «Україна: історія» видавалася німецькою, російською, китайською, болгарською та словацькою мовами. А Гарвардський університет назвав цю книгу «можливо, найкращим доробком» вченого.

Орест Субтельний народився 7 травня 1941 року в Кракові. Разом з батьками він емігрував до США 1949 року.

Майбутній вчений ріс у Філадельфії та був активним учасником «Пласту».

В 1965 році він отримав ступінь бакалавра в Темпльському університеті, а магістерський диплом 1967 року в Університеті Північної Кароліни.

Докторську ступінь він здобув у Гарвардському університеті за напрямком історії та східноєвропейських студій.

«У другій половині 90-х років ми помітили деякі недоліки його книги, вона не ґрунтувалася на архівних даних до ХХ століття. Через це ми в Інституті історії України кілька разів видали підручники широкого призначення «Історія України: нове бачення». Ці наші підручники вже замінили книгу Субтельного, однак, все ж таки, саме з неї починалося освоєння вітчизняної історії громадянами України», — згадував доктор історичних наук, професор, завідувач відділу історії України 20-30-х рр. ХХ ст. Інституту історії України НАНУ Станіслав Кульчицький.

Його праця щодо стосунків Пилипа Орлика з Отаманською Портою та Кримським ханством стала першою докторською роботою у новосформованій програмі українських студій у Гарварді.

У 1982 році він переїхав до Канади викладати в Йоркському університеті в Торонто.

Пан Субтельний дуже любив футбол та грав за всі університетські команди, де працював чи навчався.

За інформацією bbc.com.

Розділи: Освічена

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути