chrome firefox opera safari iexplorer

23 червня — Міжнародний Олімпійський день

23 червня 2021 о 11:00

Олімпійський рух — значна подія в історії, а Міжнародний олімпійський день — свято, яке відзначають в пам'ять про цей самий рух. Точніше, про його відродження в сучасному вигляді. Дата щорічно залишається незмінною — 23 червня.

Олімпійські ігри — хто винуватець торжества?

Червень 1894 позначився важливою подією — в Парижі був проведений Міжнародний атлетичний Конгрес. Представники 12 країн обговорювали питання фізичного виховання. 23 червня барон П'єр де Кубертен — ентузіаст за відродження олімпійського руху — вийшов до трибуни і представив доповідь. Суть пропозиції полягала в нових, розроблених бароном, основах Олімпійських ігор.

Конгрес, ознайомившись з положеннями, затвердив їх і погодився з тим, щоб раз на чотири роки проводити змагання за участю всіх народів.

Саме тому зараз Міжнародний Олімпійський день ми відзначаємо 23 червня. Мета свята проста і зрозуміла — зацікавлювати людей, об'єднувати спільною ідеєю і пропагувати культуру фізичного виховання. Взяти участь в Олімпійських іграх можуть всі, незалежно від віку, статі або здібностей.

Перша «сучасна» Олімпіада відбулася 1896-ого у Греції. Тоді у змаганнях узяли участь 241 атлет з 14 країн. Між ними розіграли медалі в 9 видах спорту. Минуло сто років — і 2004-ого в Іграх брали участь вже більше 11 тисяч спортсменів з 202 країн світу. І нагороджувалися вони за перемогу в 28 видах спорту.

Міжнародний Олімпійський день — дата свята

Розберімося відразу, щоб не плутатися в датах:

  • 23 червня 1894 року — день, коли барон П'єр де Кубертен адаптував систему давньогрецьких олімпіад і запропонував знову проводити такі змагання;
  • Січень 1948 року — офіційне встановлення свята.

Святкування Олімпійського дня — ідея, яка прозвучала ще в 1947 році на 41-й сесії МОК в Стокгольмі. Після найстрашнішої війни в історії люди зрозуміли, що дружити — це краще, ніж, власне, не дружити. З цієї причини будь-які громадські організації, діяльність яких була спрямована на об'єднання і гуманність, викликали захват і прийняття.

Людям потрібна була підтримка, спільна мета і єднання. І вже в 1948 році у святкуванні Міжнародного Олімпійського дня брали участь спортсмени з Європи, Північної і Південної Америки. Наступного разу про цю дату згадали лише в 1957 році, а потім — ще через двадцять років.

Міжнародний олімпійський день 2021 — традиції свята

Ті традиції, яких ми дотримуємося сьогодні, остаточно сформувалися в 1987 році. Саме тоді відбувся десятикілометровий забіг — перший, щоб популяризувати масовий спорт. Зараз такі марафони влаштовують більше двохсот країн у світі, серед яких африканські — безумовні лідери.

Само собою, що саме 23 червня бігти саме 10 кілометрів — це необов'язкова умова. Місцеві національні олімпійські комітети самі встановлюють дату і довжину дистанції. Таким чином виходить бути лояльними і залучити до традиції все більше і більше число спортсменів.

У сучасному світі святкування Міжнародного Олімпійського дня супроводжується різними заходами. Це можуть бути зустрічі зі знаменитостями, майстер-класи, лекції та семінари, фестивалі та інші масштабні зустрічі. Все це спрямоване на те, щоб прищепити любов до спорту і здорового способу життя.

За матеріалами УНІАН

Розділи: Здорова

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути