chrome firefox opera safari iexplorer

Василь Тарновський: меценат, друг Гоголя, кум Шевченка

14 червня 2021 о 22:46

Григорій Тарновський і дружина померли в один день 1853 р., їхня садиба у Качанівці дістався племіннику – Василю Васильовичу Тарновському (ВВТ).

Василь Тарновський (старший) народився 14 (26) червня 1810 р. у Качанівці. Василь – нащадок старовинного козацького роду. Його дід, теж Василь, був випускником Кенігсберзького університету, чернігівським губернаторським маршалом; дід у других – Степан був київським губернаторським маршалом. Сталося так, що рідний дядько ВВТ – Григорій Степанович Тарновський був бездітним і взяв на виховання у свою родину в Качанівку чотирьох племінників і семеро племінниць, серед яких були брат і сестра Василь і Надія Тарновські.

Національний історико-культурний заповідник «Качанівка», палац. Автор фото: D.Rovchak, wikimedia.org

Василь закінчив Ніжинський Ліцей кн. Безбородька. Дружив із Миколою Гоголем. У 1835-36 рр. у Качанівці відпочивали Микола Гоголь і Василь Тарновський. Кажуть, що саме у Качанівці Гоголь вперше читав свою комедію «Одруження», «Тараса Бульбу». Коли вже не було в живих ні Гоголя, ні Василя Тарновського, у 1881 р. коштом сина ВВТ-молодшого було встановлено перший в Україні пам’ятник видатному письменнику (скульптор Пармен Забелло).

ВВТ здобув юридичну освіту у Московському університеті. Все своє коротке життя (56 років) Василь Васильович віддав службі, дослідженню правових аспектів історії України та меценатству. Він написав статті «Юридический быт Малороссии» («Юридические Записки», 1842, ч. 2), «О делимости семейств в Малороссии» («Труды Комиссии для описання губерний Киевского учебного округа», 1853).

У 1858–1859 рр. був депутатом від уряду в Чернігівському Губернському Комітеті «для устройства и улучшения быта помещичьих крестьян»; 1860 р. членом-експертом редакційних комісій у Петербурзі, які готували проект реформи.

Діставши в спадщину великі маєтки дядька Григорія на Чернігівщині, він зайнявся господарством, бізнесом. Щойно ВВТ-старший став володарем Качанівки, він запросив на посаду управителя етнографа Опанаса Марковича, чоловіка Марка Вовчка. Це подружжя тоді бідувало на хронічне безгрошів’я. Марія Олександрівна не стрималася – і закрутила роман із обома паничами, тому Василь Тарновський дав Марковичу 10 тисяч відступного, аби подружжя виїхало...

На зароблені кошти Тарновський продовжив колекціонування зразків козацької культури, запрошував відомих українських митців сім’ями відпочивати в Качанівці, був меценатом. Упродовж життя ВВТ-старший морально та матеріально допомагав Т. Шевченкові, не раз приймав у Качанівці. ВВТ допоміг П.Кулішу видати «Записки о Южной Руси» і «Чорну Раду».

Одружився Василь Васильович із Людмилою Володимирівною Юзефович. У 1843 р. сестра Надія та друг Т.Шевченко хрестили його дитину. З того часу Тарас Григорович звав пані Надію «кумасею», а Людмилу Тарновську — «єдина Підкумася». Тарас Шевченко був небайдужий до Надії Василівни, він неодноразово сватався до неї, але отримував відмови. Глибоко віруюча, розумна, серйозна панянка сприймала Шевченка, як брата. Надія Тарновська листувалася з Шевченком, підтримувала в найтяжчі періоди життя, була віддушиною в останні роки...

Помер Василь Тарновський старший 4 (16) грудня 1866 р.

Джерело: uahistory.com
Розділи: Суспільство

29 квітня

Інші дати
Народився Леонід Верещагін
(1909, м.Херсон, - 1977) - український і російський фізик, доктор фізико-математичних наук без захисту дисертації, академік. Автор розробки апаратури високого тиску для проведення наукових досліджень і технологічних праць. Під його керівництвом в СРСР вперше отримано синтетичні алмази.
"Академік... Верещагін входив до когорти вражаючих творців...дива в науці й техніці третьої чверті ХХ ст., до якої належали видатні особи - С. П. Корольов, М. В. Келдиш, П. Л. Капиця, А. М. Прохоров... і багато інших, які визначали рівень не тільки вітчизняної, а й світової науки." (Віра Євдокимова)
Розгорнути
Народився Григорій Денисенко
(1919, с. Ходорів Київської обл. - 1999) - учений, професор, доктор технічних наук, член-кореспондент АН УРСР. За його ініціативи вперше в СРСР було побудовано випробувальний полігон "Десна" з комплексного використання відновлювальних джерел енергії.
Розгорнути
1648 – почалася битва під Жовтими Водами
Битва під Жовтими водами (29 квітня— 16 травня 1648) — битва між військами Речі Посполитої і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками. Перша переможна битва в ході Національно-визвольної війни 1648 – 1654 років, що мала величезне політичне і воєнне значення для Богдана Хмельницького та самого ходу війни.
«Бог не без милості, козак не без щастя» (Українське прислів'я)
Розгорнути