chrome firefox opera safari iexplorer

У Чорнобильській зоні законсервують знакові туристичні об’єкти

14 серпня 2021 о 16:53

У зоні відчуження 2021 року в межах проєкту «Чорнобиль. Збереження» планують розпочати консервацію перших трьох туристичних локацій. Роботи проводитимуться за програмою Президента «Велике будівництво», передає Укрінформ.

Як розповіла пресконференції щодо збереження легендарних об’єктів Зони операційна директорка проєктного офісу Ілона Шнейдер, цьогоріч у проєкті на збереження – кафе «Прип’ять», автовокзал та колишня 16-поверхівка.

За словами радниці міністра захисту довкілля та природних ресурсів України з питань розвитку зони відчуження, керівниці проєкту «Чорнобиль. Збереження» Лали Тарапакіної, одна частина об’єктів підлягає консервації (збереження первинного вигляду, задля чого й приїжджають туристи), інша – музеєфікації, мета якої – збереження пам’яті.

«Третій різновид – це будівництво зовсім нових об’єктів. Це нові санітарні зони, КПП, сервісні центри біля Прип’яті, Чорнобиль-хаб», – зазначила вона.

Зокрема, консервація торкнеться знаменитих вітражів у кафе «Прип'ять». На даху 16-поверхівки планують облаштувати оглядовий майданчик, звідки відкриватиметься краєвид на всю Зону. Також у цьому будинку планують створити музей у квартирі лейтенанта Володимира Правика – керівника першої пожежної бригади, яка прибула на ЧАЕС після аварії.

«Ми хочемо зробити безпечним це місце (16-поверхівку – ред.). Зробити все навіть для інклюзивного туризму. Поєднати тут меморіальний об’єкт та туристичну атракцію», – додала Тарапакіна.

За словами Шнейдер, на 2021-й заплановано вишукувальні дослідження та проєктування. Крім того, почнеться частина будівельних робіт, які завершать у 2022-му. Цього року на ревіталізацію об'єктів у Зоні виділили 30 млн грн.

Далі у планах – створення музею на території ЗГРЛС «Дуга», консервація готелю «Полісся», кінотеатру «Прометей», басейну «Лазурний» та інших знакових об’єктів.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути