chrome firefox opera safari iexplorer

На Чернігівщині, де було знайдено унікальну сокиру в тризубом, проведуть розкопки

21 вересня 2021 о 13:16

21 серпня 2021 року львів’янин Тарас Хмеловський подарував Національному музею історії України унікальний артефакт — бойову сокиру, інкрустовану сріблом із зображенням тризуба. Ця новина відразу викликала резонанс. 

Залізну сокиру Х—ХІ століть знайшли на Чернігівщині нелегальні скарбошукачі. Від науковців про неї дізнався Тарас Хмеловський – археолог за освітою, хоча він не працює за фахом. Львів’янин вирішив врятувати артефакт, який потрапив на нелегальний ринок старожитностей і міг бути вивезений закордон. Єдиним реальним виходом було викупити сокиру на аукціоні, що і зробив добродійник.

Пам’ятку треба було вберегти не лише від грабіжників, але і від руйнування. Реставрацію сокири виконав художник-реставратор по металу вищої категорії Віктор Голуб. Унікальну бойову сокиру, подаровану Тарасом Хмеловським, на власні очі ви можете оглянути в шостій залі Національного музею історії України. 

А на цьому відео маємо нагоду побачити, якою сокира була до реставрації, як виглядала в процесі реставраційних робіт та який вигляд має під час експонування в музеї. Віктор Голуб також пояснює, чому пам’ятка потребувала термінового «лікування», яким чином він стабілізував її та як розкривав інкрустацію. 

Національний музей історії України разом із Інститутом археології НАН України планує провести розкопки на місці знахідки. 

Розділи: Культурна

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути