chrome firefox opera safari iexplorer

Святвечір перед Різдвом: традиції та колядки. «Слуханка» від Рідної країни!

06 січня 2022 о 09:40

Різдво Христове – одне з найбільших урочистостей, що відзначається усіма християнськими церквами (католицькими, православними і протестантами). У цей день у Вифлиємі від Діви Марії народився Ісус Христос. За григоріанським календарем Різдво святкується 25 грудня, а за юліанським – 7 січня.

Напередодні Різдва обов’язково потрібно попросити вибачення у тих, кого ви образили, приготувати пісну вечерю, а також надіти світлий одяг і запалити в будинку свічки, щоб залучити Божу благодать.

За українською традицією, увечері 6 січня зазвичай відвідують своїх батьків і хрещених.

Чого не варто робити на Святий вечір 

Вже 6 січня ввечері не можна робити жодних хатніх справ, тому всі справи, в тому числі і їжу, краще приготувати 5 січня.

На Святвечір не можна лихословити, лаятися або сваритися.

Не можна вживати і спиртне.

6 січня все ще діють правила Різдвяного посту.

Напередодні Різдва і в саме Різдво забороняється полювати або рибалити.

Також 6 і 7 січня церквою заборонено ворожити.

Не можна сідати за святковий стіл у старому або брудному одязі.

Головні атрибутами свята – різдвяні пісні та колядки

Із самого ранку Різдва, 7 січня, – час для колядування. Хоча в деяких регіонах України колядувати починають уже ввечері 6 січня, щойно з’явиться перша зірка.

Колядування – це улюблене заняття дітей, адже за свою працю вони отримують солодощі та гроші. Але й дорослі не проти розважитися і повеселитися на різдвяні свята.

Кожна колядка має завершуватися віншуванням – побажанням родині достатку, але під цим розуміється, щоби родина була здоровою, щоб родили добрі врожаї, велася худоба, були мир, добро і злагода.

Суть колядки – у добрих побажаннях, святковому настрої. А колядників обдаровуйте не грошима, а тим, як це робили раніше – цукерками, яблуками, горіхами…

У будь-якому випадку, пам’ятаймо, що колись кожна українська родина вважала за честь, що колядники її не оминули і прийшли привітати з Різдвом.

У публікації використані матеріали з сайту https://pop.org.ua 

Представлені тут та інші цікаві аудіо можна знайти у нашій «Слуханці для українських малят» 

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути