chrome firefox opera safari iexplorer

УКРАЇНА повинна ПРАЦЮВАТИ й ПЕРЕМАГАТИ на фронті СВІТОВОЇ КУЛЬТУРИ

11 квітня 2022 о 20:01

УКРАЇНА повинна ПРАЦЮВАТИ й ПЕРЕМАГАТИ на фронті СВІТОВОЇ КУЛЬТУРИ: пропозиції до спільного плану дій.45 днів ВІЙНИ: вбивства дітей, ґвалтування жінок, знищення або пошкодження 53 культурологічних об‘єктів, серед яких 29 релігійних, 16 — історичних будівель, 4 музеї… нарешті змусили ЮНЕСКО відмінити засідання 45 сесії Комітету всесвітньої спадщини в Казані (Росія)! 

Це наша перша, хоча й невеличка перемога. Далі потрібно діяти активніше і вимагати:- проведення в 2022 році 45 сесії Комітету всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в Україні(варіанти міст: Львів, Чернівці, Київ, Чернігів, Одеса); — на цій Сесії включення до РЕПРЕЗЕНТАТИВНОГО списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО щонайменше 3 об‘єктів від УКРАЇНИ:- історичний центр ЧЕРНІГОВА (в попередньому списку ЮНЕСКО з 1989 року;- історичний центр і порт ОДЕСИ (в попередньому списку з 2009 року);- Національний заповідник «АСКАНІЯ-НОВА» (в попередньому списку з 1989 року).Ці об‘єкти не лише відповідають КРИТЕРІЯМ культурної або природної всесвітньої спадщини; найважливіше, що вони були й залишаються ПІД ЗАГРОЗОЮ ЗНИЩЕННЯ російською ордою військового злочинця Путіна.З огляду на вищезгадані причини також домагатися включення до ПОПЕРЕДНЬОГО СПИСКУ ЮНЕСКО нового об‘єкту від УКРАЇНИ — ЧОРНОБИЛЬ (зона відчудження та радіаційно-екологічний біосферний заповідник). На прийдешній, 17 сесії Міжурядового комітету з охорони нематеріальної культурної спадщини людства, внести до РЕПРЕЗЕНТАТИВНОГО списку НЕМАТЕРІАЛЬНОЇ КУЛЬТУРИ ЮНЕСКО від УКРАЇНИ — «Культура приготування УКРАЇНСЬКОГО БОРЩУ». Довідково. Нині від України у РЕПРЕЗЕНТАТИВНОМУ списку НЕМАТЕРІАЛЬНОЇ СПАДЩИНИ ЛЮДСТВА є 4 об’єкти: Петриківський розпис, Косівська мальована кераміка, кримськотатарський орнамент «ОРНЕК» та «Козацькі пісні Дніпропетровщини»».ВПЕРЕД до перемоги на фронті СВІТОВОЇ КУЛЬТУРИ!

П.С. Для інформації подаю перелік 17 об‘єктів від України, які були включені до ПОПЕРЕДНЬОГО СПИСКУ всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути