chrome firefox opera safari iexplorer

Українській державності щонайменше 1 163 роки

19 червня 2023 о 22:03
РУСЬ-УКРАЇНА вперше отримала міжнародне визнання 18 червня 860 року або
УКРАЇНСЬКІЙ ДЕРЖАВНОСТІ нині, щонайменше, 1 163 роки.
Як свідчить «Брюсельська хроніка», опублікована в 1894 році бельгійським археологом та істориком Францом Кюмоном, саме 18 червня 860 року 200 руських суден, на яких було, за різними даними, від 5 до 8 тисяч чоловік, на чолі з князем Аскольдом припливли з Києва до берегів Босфора.
Наш визначний історик Михайло Грушевський про цю подію пише так:
«Похід стався літом 860 р.; в недавно віднайденій візантійській хроніці він датований 18 червня. Русь встигла пограбувати околиці Царгорода, зруйнувала передмістя і нагнала великого страху на саме місто…»
Про походження організатора цього військового походу та засновника Київського князівства Аскольда існує багато гіпотез. Той таки Грушевський вважає його нащадком династії князя Кия, а не представником династії Рюриковичів.
Значення подій 860 року в історії Руси-України підсилює ще один знаний історик Михайло Брайчевський, який твердить, що офіційно першим прийняв християнство та хрестив Русь саме Аскольд того таки 860 року. Загалом Михайло Брайчевський у своїй монографії «Аскольд — князь Київський» найбільш ґрунтовно досліджує цей історичний період становлення Київської держави. Він переконує, що похід київського князя Аскольда 860 року є своєрідним «тріумфом Русі», бо Візантія уклавши мирний договір відтоді мусила рахуватися з молодою Київською державою. Про підписання мирної угоди є кілька повідомлень, серед них і Костянтина Багрянородного. Зміст угоди 860 року характеризує її як військово-переможний договір в інтересах Київської держави. Ба більше, Брайчевський стверджує, що Візантія брала зобовʼязання сплатити їй контрибуцію у сумі від 150 до 960 тисяч гривень, що становило відповідно 10-70 тонн срібла.
У свою чергу знаний літописець Нестор також описує, що експедиція Аскольда на Царгород є початком давньоруської історії:
«Ось чому з цієї пори почнемо (розповідь) і число (лік рокам) покладемо».
Тож з огляду на літописні джерела та першу згадку в контексті тодішнього своєрідного міжнародного права є всі підстави вважати 18 червня 860 року датою офіційного визнання нашої Державності, що її характеризував Михайло Грушевський як Русь-Україну або Київську державу.
Саме тому можемо говорити, що УКРАЇНСЬКІЙ ДЕРЖАВНОСТІ нині, щонайменше, 1 163 роки!
Памʼятаємо нашу історію!
П.С. Докладніше про історію конституційних та політико-правових засад творення Української державності у моєму навчальному посібнику «Україна: історія Конституції».
Розділи: Громадянська

28 квітня

Інші дати
Народився Микола Івасюк
(1865, с.Заставна Чернівецька область - 1937) – український художник. Автор картин «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Богдан Хмельницький під Зборовом», «Битва під Хотином», «Іван Богун у бою під Берестечком».
Ах, не смійтеся ви наді мною, - Не для вас я Вкраїну люблю ! Не для вас виливаю ці сльози з журбою, Що ніхто їх не бачить нічною добою, Коли довго від думок не сплю. Хіба можете ви зрозуміти, Як її я кохаю, люблю ? Та коли б не вона, то для чого б і жити ? Але що… що вам, бідним, про це говорити… Чи ви любите матір свою ? (Павло Тичина)
Розгорнути
Народився Георгій Вороний
(1868, с. Журавка Чернігівська область – 1908) – російський математик українського походження. На його честь названі діаграми Вороного, що застосовуються у інформатиці.
Розгорнути