chrome firefox opera safari iexplorer

Екологи проти будівництва океанаріумів у Києві

21 лютого 2012 о 13:59

Національний екологічний центр України (НЕЦУ) висловлює стурбованість планами Київської міської державної адміністрації щодо побудови океанаріумів у київському зоопарку та в парку на Нивках.

«Будівництво океанаріуму у Київському зоопарку – черговий комерційний крок, через який дельфінів утримуватимуть у неволі, в неприродних для них умовах. Київ розташований за 400 км від морського узбережжя, дельфіни утримуються у штучно підготованій воді, в яку додається хлор для дезинфекції. Тварини вимушені існувати в обмеженому просторі, збідненому оточенні, брати участь у виступах, система тренувань до яких заснована на відчутті голоду», – обурюється представниця НЕЦУ Катерина Полянська.

Природоохоронці звертають увагу на те, що постійний стрес, неякісне ветеринарне забезпечення, шумове забруднення, нестача руху, шкіряні захворювання та хвороби внутрішніх органів є причинами передчасної смерті дельфінів.

Виступаючи проти будівництва нових та функціонування існуючих дельфінаріїв, розташованих у містах, віддалених від морської акваторії, представники НЕЦУ вимагають від КМДА не допустити будівництва на території зоопарку та в усіх районах Києва нових дельфінаріїв або інших закладів, що утримуватимуть дельфінів.

Екологи також наголошують, що зоопарк Києва має бути біопарком та місцем для збереження і вивчення диких видів, а не закладом для заробляння грошей завдяки утриманню «червонокнижних» тварин.

На їхню думку, гроші варто спрямувати не на будівництво океанаріуму, а на ремонт приміщень для приматів, які вже багато років знаходяться в жахливому стані.

Нагадаємо, згідно з повідомленнями у ЗМІ, Головне управління комунальної власності готує проект рішення про будівництво океанаріуму в столичному зоопарку, аби цього тижня передати його профільній комісії Київради. Океанаріум може бути збудований уже до 2014 року.

Екологічні організації України виступають проти функціонування дельфінаріїв та комерційного використання дельфінів.

Дельфіни занесені до Червоної книги України, Червоного списку Міжнародного Союзу охорони природи, охороняються Бернською та Боннською конвенціями, угодою АССОВАМS, конвенцією CITES. В Україні діє мораторій на вилучення дельфінів з середовища їхнього існування з будь-якою метою.

Підготувала Майя Заховайко, «Рідна країна»

Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути