chrome firefox opera safari iexplorer

У Дніпропетровську експонують унікальну знахідку

18 травня 2012 о 11:01

У Дніпропетровському національному історичному музеї демонструють новий експонат – череп мамонта. Це перша така знахідка в області, а в Україні є взагалі єдиний цілий череп мамонта, пише «Сегодня».

Первинну обробку черепа, знайденого в селі Китайгород Царичанського району, реставратори вже зробили і до подальших відновлювальних робіт він буде перебувати в експозиції. За попередніми підрахунками археологів, вік черепа складає близько 30 тис. років, а сам мамонт на момент смерті був молодий — йому було 20 років.

Експонат досягає метра в довжину і важить близько 50 кг. Череп доісторичної тварини міг і не опинитися в стінах музею, пише видання. «Під час археологічної експедиції 2007 року наш відділ виробляв розкопки, і місцеві жителі принесли цей череп, щоб дізнатися, що ж вони виловили з р. Орель. А коли дізналися, що він належав мамонту, відмовилися його віддавати в музей, сказали, що продадуть», — розповіла науковий співробітник відділу археології музею Катерина Мінакова.

Кілька років знахідку тримали в гаражі, але директор Царичанського краєзнавчого музею переконав господарів віддати череп для експозиції. Пізніше він передав його до Дніпропетровська, оскільки в місцевому музеї не було відповідних умов для зберігання цього цінного експоната.

У музейників є правило вказувати на табличці з описом експонатів імена людей, що знайшли їх. Але у випадку з черепом мамонта від цього відмовилися, мовляв, рибалки хотіли нажитися на народному надбанні, а не передати його в музей, і тому не заслуговують почестей.

Джерело: ТСН
Розділи: Новини культури

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути