chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні Києво-Печерський заповідник святкує свій день народження

29 вересня 2012 о 11:07

29 вересня свій День народження святкує Національний Києво-Печерський історико-культурний заповідник. Музейній установі «виповнилось» 86 років.

Привітав співробітників Заповідника з цією непересічною подією Генеральний директор Любомир Михайлина, повідомляє прес-служба заповідника.

«Нам випала велика честь працювати на святій лаврській землі, щодня милуватися її неповторним архітектурним ансамблем, чути мелодійний передзвін лаврських курантів, – зазначив пан Михайлина. – Ми з вами – хранителі вічності, ми разом маємо зробити все, щоб зберегти і примножити ці скарби для майбутніх поколінь. Зробити їх доступними для людей є нашим святим обов’язком. Попереду нас чекає велика робота, яка вимагає об’єднання зусиль, волі та високого професіоналізму і відповідальності. Наша невтомність, наполегливість слугуватимуть справі збереження та примноження національного культурного надбання України».

Довідка

З огляду на велику історико-культурну цінність монастирського архітектурного ансамблю, та предметів музейної колекції, 29 вересня 1926 року ВУЦВК і Рада народних комісарів УРСР прийняли постанову «Про визнання колишньої Києво-Печерської лаври історико-культурним державним заповідником і перетворення її на Всеукраїнське музейне містечко».

Києво-Печерська лавра — це видатний пам'ятник не тільки слов'янської, але й загальносвітової культури. Приймаючи до уваги винятковість архітектурного ансамблю, роль Лаври в розвитку вітчизняної і світової культури, науки й освіти, 14 сесія міжнародного комітету ЮНЕСКО у 1990 рокувнесла Києво-Печерську лавру в «Список Всесвітньої Культурної Спадщини ЮНЕСКО».

Історико-культурний заповідник, створений у 1926 року, забезпечив охорону і реставрацію національних художніх цінностей, архітектурного комплексу Києво-Печерської лаври. Він є унікальним і одним з найбільших музейних комплексів Східної Європи. Указом Президента України від 13 березня 1996 року, з огляду на значення Заповідника як унікальної культурної і наукової установи, йому надано статус Національного.

Сьогодні Національний Києво-Печерський історико-культурний Заповідник — найбільший музейний комплекс України, де зосереджено 144 споруди, 122 з яких — пам'ятки історії і культури.

Серед них — 2 унікальних підземних комплекси, храми, пам'ятки архітектури XI-XIX ст., виставкові приміщення.

«Рідна країна»

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути