chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні на пачках цигарок з'являться страшні ілюстрації хвороб. ФОТО

04 жовтня 2012 о 17:00

З 4 жовтня всі пачки цигарок в Україні будуть виготовлятися з фотоілюстраціями із зображеннями хвороб, викликаних курінням.

Згідно з постановою Кабінету міністрів, 50% передньої частини пачки буде займати напис Куріння вбиває, а зі зворотного боку 50% пачки буде займати графічне зображення разом з попереджувальним написом.

Зокрема, в цілому будуть використовуватися десять різних графічних попереджень з відповідними  коментарями. Наприклад, картинку з рентгенівським знімком раку легенів будуть пояснювати слова: Куріння може викликати повільну та болісну смерть.

Крім того, зображення жіночого обличчя поряд з черепом буде доповнено словами: Куріння викликає старіння шкіри. Картинку з жінкою, яка везе порожню коляску буде доповнювати напис: Куріння знижує здатність жінок народжувати дітей та інші. Зображення наслідків хвороб, які вже впроваджені в 43 країнах світу, Україна запозичила у ЄС.

Начальник одного з управлінь МОЗ Алла Григоренко заявила, що Україна однією з перших у Східній Європі підписала Рамкову конвенцію ВООЗ з боротьби проти тютюну. У 2011 році відповідно до звіту ВООЗ, Україна з четвертого місця в світі за поширеністю куріння перемістилася на 29-е.

"У попередні роки були істотно підвищені акцизи на сигарети, з 2007 року текстові попередження на пачках займають 30% її площі, заборонені майже всі форми реклами тютюну, обмежені місця для куріння. Ці та інші заходи дозволили істотно знизити поширеність куріння: у 2011 році в Україна курців стало на 15% менше в порівнянні з 2008 роком ", — заявила вона.

Нагадаємо, з 16 вересня почав діяти закон, який повністю забороняє рекламу сигарет. 17 грудня в Україні набуває чинності закон, згідно з яким буде повністю заборонено куріння в усіх приміщеннях ресторанів, кафе і барів, за винятком терас на відкритому повітрі.

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути