chrome firefox opera safari iexplorer

«Мамаєва Слобода» запрошує сьогодні на велике козацьке спортивне свято

21 листопада 2013 о 09:32

21 листопада об 11-00 у козацькому селищі «Мамаєва Слобода» (Київ, вул. М. Донця, 2) розпочнеться велике козацьке спортивне свято «Козацька Варта».

Захід сам по собі є унікальним, адже в спортивному козацькому святі візьмуть участь:
— курсанти Навчально-наукового інституту контррозвідувальної діяльності Національної академії Служби безпеки України;
— курсанти Національної академії внутрішніх справ;
— курсанти Військового інституту Київського національного університету ім. Т.Шевченка, повідомляють організатори.

Під бій бойових литаврів та шелест гордих стягів відбудеться презентація зброї козаками «Мамаєвої Слободи» верхи на конях, а саме: бої на шаблях із супротивником.

Початок змагань між курсантами СБУ, МВД та Військового інституту Київського національного університету ім. Т.Шевченка розпочнеться з веселих пісень дівчат-козачок.

Кожна з трьох команд буде складатись з 10 осіб. На початку заходу буде проведено жеребкування. Учасникам змагань, як спадкоємцям славнозвісної козацької розвідки та контррозвідки буде запропоновано вибрати колір кушака (пояса), також їм буде надано шаровари, чоботи, вишивані сорочки.

Команди пройдуть різні випробування, інтелектуальні завдання (кожен із учасників отримає аркуш з чотирма запитаннями на тему української культури, історії та козацьких традицій).

Саме з цього завдання розпочнеться командоорганізуючий квест «Похід за сіллю». На території «Мамаєвої Слободи» кожна з команди спочатку шукатиме свій віз, потім колеса до цих возів, потім шукатимуть саму сіль у мішках, швидко вантажитимуть її на воза. Завантажений мішками віз із сіллю, команда повинна буде якнайшвидше провезти вулицями «Мамаєвої Слободи», долаючи перешкоди та засідки дістатись до фініша.

Також учасники команд будуть підіймати гирі, перетягувати линву (канат), братимуть участь у козацьких дужаннях (боротьбі), показуватимуть свою спритність, рівно як і пройдуть «шлях до Мамая», тобто мають здобути у кулачних двобоях козацький стяг, що вивищуватиметься на кургані. А також пройдуть інші перешкоди та випробування.

По завершенню учасників свята «Козацька Варта» чекатимуть випробування на козацький лицарський етикет, а саме: українські народні танці з дівчатами-козачками «Мамаєвої Слободи». Судді оцінюватимуть артистичність, шляхетський гонор кожної команди.

За результатами проведених конкурсів відбудуться народні гуляння та привітання переможців.

Команда, що посяде перше місце отримає у винагороду печеного на рожнах (вертелі) барана та казан козацького кулішу.

«Рідна країна»

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути