chrome firefox opera safari iexplorer

Технології майбутнього: 3D-принтери, що друкують шоколад та цукерки

08 січня 2014 о 14:25

На Міжнародній виставці побутової електроніки (CES) у Лас-Вегасі представили два 3D-принтери, що можуть друкувати солодощі. Промислове виробництво цих пристроїв має розпочатися вже протягом цього року.

Представлені принтери здатні друкувати шоколад та ласощі на основі цукру у різноманітних формах, які важко було б створити за допомогою традиційних методів.

На меншому принтері, що має назву Chefjet, можна друкувати лише однокольорові ласощі, тоді як більший — Chefjet Pro – дозволяє створити різнокольорові цукерки.

Водночас експерти кажуть, що через зависоку ціну продаж цих принтерів буде обмежений.

Базова версія коштуватиме близько 5 000 доларів, тоді як більш «просунутий» варіант обійдеться вдвічі дорожче.

Окрім пристроїв, що друкують солодощі, американська компанія-розробник 3D Systems представила й інші новинки, зокрема принтер, що може друкувати керамічні вироби, та принтер, що створює різнокольорові вироби з пластику.

До сьогодні найчастіше 3D-принтери такого цінового діапазону використовувалися для створення прототипів – моделей, що дозволяють побачити, як виглядатиме майбутній продукт, а про вироблення товарів, готових до вжитку та продажу, мови не було.

солодощі, надруковані на 3D-принтері

Як щодо кави із «надрукованими» цукерками?

Надруковані солодощі

Обидва винаходи компанії 3D Systems можуть друкувати ласощі з шоколаду або цукру з ароматом ванілі, м’яти, зеленого яблука, вишні та дині.

Більший з двох пристроїв Chefjet Pro відрізняється тим, що, змішуючи різні інгрідієнти, може також створювати зображення фотографічної якості.

Солодощі створюються шляхом пошарового друку. Спочатку принтер друкує цукровий шар, а тоді за допомогою струменевої голівки наносить шар води, аби суміш застигла. Це дозволяє створити не просто ласощі, а придатні до споживання комплексні конструкції, які часом навіть мають рухомі деталі.

На додачу до диво-принтерів компанія-виробник також випустить «Книгу цифрових рецептів», яка допоможе початківцям навчитися друкувати солодощі.

3D Systems — далеко не єдина компанія, що представила подібні 3D-принтери на цьогорічній виставці. Свою версію аналогічного пристрою під назвою Foodini продемонструвала також іспанська компанія Natural Machines. Її винахід може друкувати шоколад та равіолі.

Принтери, що можуть друкувати їжу, зацікавили і Клацнути NASA. Відомо, що космічна агенція фінансує розробку пристрою, що зможе друкувати харчі для астронавтів.

Загалом, на цьогорічній виставці у Лас-Вегасі свої 3D-принетри різної спрямованості представили понад 30 компаній з усього світу, що свідчить про неабияку конкуренцію у галузі 3D-друку.

За матеріалами статті Лео Келіона, кореспондента ВВС з питань технологій

Джерело: BBC
Розділи: Новини освіти

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути