chrome firefox opera safari iexplorer

Як вижити у спеку. Поради лікарів

07 серпня 2014 о 11:53

Україна потерпає від спеки. У минулі вихідні у деяких регіонах температура зросла до 35-37 градусів. Лікарі застерігають: така спека небезпечна для всіх, особливо – для людей із серцево-судинними захворюваннями, повідомляє Укрінформ.

“Через високу температуру та вплив прямого сонячного проміння у дітей, зокрема, зростає ризик отримання теплового удару. Водночас у дорослих із серцево-судинними захворюваннями через схильність до згущення крові збільшується небезпека серцевих нападів”, – попередив директор Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф міста Києва Анатолій Вершигора.

Під час спеки лікар порадив, зокрема, приймати препарати, багаті на калій, їсти більше свіжих ягід, не вживати алкоголю та напоїв з кофеїном, а також часто провітрювати приміщення та стерегтися прямих сонячних променів.

“Режим харчування має бути переважно вегетаріанським. Овочі, фрукти – будь ласка, в будь-яких видах. Бажано не вживати жирних і м’ясних продуктів, тобто виключити всі білкові продукти з раціону”, – додав Вершигора.

За його словами, корисно також частіше ополіскувати руки й обличчя, і за можливості кілька разів на день приймати душ. Важливо довго не сидіти під кондиціонером, щоб не захворіти.

“У екстрених випадках, якщо людині стане погано, для покращення вентиляції тіла можна покласти холодні компреси на лобну та пахову ділянки, зняти тісні взуття й одяг. Якщо ж людина знепритомніла, то її потрібно перенести в затінене місце, зняти або послабити одяг, розтерти скроні нашатирним спиртом і дати його понюхати. Обов’язково викликати швидку допомогу”, – порадив Вершигора.

 

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути