chrome firefox opera safari iexplorer

У Любліні постав пам'ятник українським і польським жертвам Голодомору

27 січня 2015 о 13:49

У польському Любліні делегація Львівщини взяла участь у відкритті пам’ятника Пам’яті мільйонів жертв великого голоду (Голодомору) в Україні 1932—1933 років – українців, поляків та інших народів, які загинули в результаті геноциду, спричиненого сталінським режимом.

Задум спорудити в Польщі означений пам’ятник, виник ще два роки тому. Адже, як наголошують самі поляки, й про це донині мало знає, в часи Великого голодомору в Україні, радянською системою були винищені й 100 тисяч їхніх співвітчизників, які жили тоді на Східній Україні.

Перед відкриттям монумента архієпископ Люблінський і Холмський Авель провів церемонію освячення пам’ятника та панахиду за душами тих, хто загинув у часи Великого голодомору в Україні.

01212_resized

Фото пресс-служби ЛОР

Окрім голови Львівської обласної ради Петра Колодія, участь у  поминальних заходах також взяли Посол України в Польщі Андрій Дещиця, виконуючий обов’язки Генерального Консула України в місті Люблін Сергій Сидюк, Президент міста Люблін Кшиштоф Жук, воєвода Люблінського воєводства Войцєх Вільк, а також Голова Українського товариства міста Люблін Республіки Польща Григорій Купріянович, представники української громади міста Люблін, делегація українців з Волині та Івано-Франківщини.

Джерело: prostir.museum
Розділи: Суспільство

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути