chrome firefox opera safari iexplorer

Унікальний львівський рукопис 1632-го року перевидали в Україні

27 травня 2015 о 12:47

28 травня у Києві презентують факсимільне видання унікальної пам'ятки української релігійної книжкової культури — Архиєрейського Служебника і Требника Івана Боярського 1632 року.

Робота над виданням тривала 10 років, інформує прес-центр Центру досліджень визвольного руху. Перевидала книжку «Фундація енциклопедії України» в Канаді.

Директор львівського книжкового видавництва «МС» Зіновій Матчак розповів, попри те, що книжка видана у 1632 році, вона порівняно добре збереглася. Фінансувала перевидання книжки канадська сторона.

«Конкретного кошторису видання ми не складали, але точно можу сказати, що в цій роботі було багато ентузіазму. Однак додам, що це абсолютно некомерційний проект — книжка не буде у продажу, а потрапить до бібліотек, науковців та інституцій, які займаються релігєзнавством», — зазначив Матчак.

Утім, питання розподілення книжок, яких перевидали 300 примірників, за його словами, наразі ще не вирішене.

«Очевидно, що найбільші бібліотеки України цю книжку отримають», — зазначив Матчак.

За словами Матчака, довгий час рукопис був відомий як служебник і требник Петра Могили, бо перебував в його бібліотеці. Однак дослідження показали, що книжка належить до львівської школи — рукопис замовив Іван Боярський із села Велика Горожанка на Львівщині, що подавався на посаду єпископа. Виготовляли рукопис у Львові.

Оскільки стати єпископом Боярському не вдалося, Служебник перейшов у власність до Київського митрополита Петра (Могили). Нині Служебник зберігається в Інституті рукопису Національної бібліотеки України імені В. І. Вернадського у Києві.

Видання також містить дослідження  історії унікального львівського ілюстрованого рукописного кодексу з викладом відомостей про його замовника та аналізом мистецького оздоблення, підготовлене Володимиром  Александровичем.

Джерело: zaxid.net
Розділи: Суспільство