chrome firefox opera safari iexplorer

На Волині знайшли унікальний рукопис Корану

24 жовтня 2013 о 11:31

Унікальний рукопис Корану упродовж 20-ти років зберігався у Острозькому музею-заповіднику, поки ним не зацікавилися вчені. За свідченням експертів, знайденому екземпляру Священної Книги мусульман, як мінімум, двісті років, повідомляє РІСУ.

Священну Книгу придбали для музею його працівники. Як виявилося, екземпляр Корану є надзвичайно цінним. Фахівці стверджують, що над ним працювали не менше року. Рукопис являє собою ретельно записаний на ганчір'яних аркушах коричневим чорнилом текст Священного Писання, деякі сторінки якого протерті до дірок внаслідок багаторічного читання.

Мистецтвознавець Микола Бендюк, визначаючи вік знахідки, каже, що папір, на якому записаний текст Писання, почали робити вже наприкінці 18 — початку 19 століття.

У свою чергу, Михайло Якубович, сходознавець, який першим перевів смисли Корану українською мовою, підкреслив, що унікальність екземпляра полягає в тому, що переписаних і збережених рукописів подібного роду на Західній Україні просто не знаходили.

Вчені припускають, що переписувач Корану Мустафа Адам Алі (Михайло Якубович розібрав це ім'я на рукописі), швидше за все походив з татар, захоплених в одній із битв Костянтином Острозьким в 16 столітті.

На сьогоднішній день рукопис Корану оцінюють в десятки тисяч гривень. Цей примірник є повним: 19 зшитих між собою зошитів вміщують всі 114 сур.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути