chrome firefox opera safari iexplorer

Новий Трудовий кодекс можуть ухвалити вже до літа. Цікаві нововведення Кодексу

30 березня 2017 о 13:06

Верховна Рада України може розглянути і затвердити нову редакцію Трудового кодексу вже до кінця нинішньої сесії – до липня 2017 року.

Про це заявив міністр соціальної політики Андрій Рева, повідомляє сайт «Сегодня» з посиланням на прес-службу відомства.

Рева також зазначив, що будь-які серйозні перешкоди, які унеможливлюють прийняття Трудового кодексу, який зараз готується до другого читання, відсутні. У зв'язку з цим Рева підтримав позицію президента щодо приведення документа у відповідність до взятих Україною міжнародних зобов'язань.

Як повідомляв «Фокус», головні зміни до Трудового кодексу такі:

  • При прийомі на роботу обов'язковим стане укладення письмового трудового договору між роботодавцем і працівником. Зараз це відбувається за згодою обох сторін.
  • Вагітні жінки не проходитимуть випробувальний термін при прийомі на роботу.
  • Причиною звільнення співробітника може стати розголошення службової таємниці, грубе порушення правил техніки безпеки, недостатня кваліфікація. Зараз начальник може звільнити співробітника лише за пияцтво, прогули і злодійство.
  • Трудовий тиждень не перевищуватиме 40 робочих годин, а при шкідливих умовах виробництва – 36 годин. За письмової згоди працівника кількість годин може бути збільшена до 44. У цьому випадку за кожну годину понаднормової роботи співробітнику платитимуть втричі більше. Зараз понаднормовий тариф – вдвічі вищий, ніж звичайно. При необхідності працювати з 22:00 до 6:00 оплата робочого часу зросте на 30% (зараз – на 20%).
  • Вводиться поняття гнучкого графіка і можливості роботи на дому. Іншими словами, відпрацьований час фіксуватиметься, але основним критерієм при таких умовах стане якісне виконання роботи в строк.
  • Чоловіки і жінки з рівним досвідом роботи і аналогічними обов'язками отримуватимуть однакові зарплати. Зараз це питання не регламентується.
  • Керівникам дозволять стежити за співробітниками за допомогою відеокамер. При цьому працівники повинні бути попереджені про це, а камери забороняється встановлювати в приміщеннях, де відеоспостереження може принизити гідність людини. Наприклад, у вбиральні. Зараз можливість відеоспостереження не прописана в Трудовому кодексі.
  • Щорічну відпустку збільшать з 24 до 28 днів. Обідня перерва теж буде регламентована – не менш 30 хвилин, але не більше двох годин. У новому проекті прописано, що працівник має право на короткі перерви протягом дня.
  • Розмір вихідної допомоги працівника в разі скорочення буде збільшений. Сума залежить від стажу співробітника.

При цьому до схваленого депутатами варіанту Трудового кодексу не увійшла поправка, яка повинна була розширити антидискримінаційні норми, зокрема, щодо відношення до ЛГБТ-спільноти. Але це ще не остаточне рішення. Після першого читання законопроект відправлять на експертизу до Міжнародної організації праці. Висновки цієї експертизи врахують при підготовці документа до другого читання.

Автори законопроекту кажуть, що новий кодекс може набути чинності 1 січня 2018 року.

Розділи: Суспільство

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути