chrome firefox opera safari iexplorer

Плани святкування 450-річчя Пересопницького Євангелія

30 вересня 2010 о 20:58

На заходи з відзначення 450-річчя з часу створення Пересопницького Євангелія у серпні 2011 року на Рівненщину запросили президентів п’яти слов’янських православних країн: України, Росії, Білорусі, Словаччини та Болгарії.

З цієї нагоди у селі Пересопниця Рівненського району, на місці, де колись були князівський замок і монастир, у якому писали це Євангеліє, буде відтворено фрагменти тих споруд, а також споруджено етномістечко (кілька будинків у стилі ХVI століття, у яких розмістяться музей, культурний центр, інші установи). До села буде прокладено дорогу з твердим покриттям. На цьому місці також постійно працюватиме археологічна експедиція.

Для того, щоб певною мірою компенсувати витрати на проведення урочистих заходів, буде випущено тисячу примірників подарункового видання Пересопницького Євангелія у спеціальному футлярі та продано його відомим людям, установам та гостям урочистостей. За словами губернатора Рівненщини, вартість такого видання Євангелія може сягати до тисячі доларів США.

Крім цього, п’ятьом президентам слов’янських країн буде надіслано по одній чистій сторінці з майбутнього видання Євангелія, щоб вони заповнили її і таким чином долучилися до новітнього перевидання цього знаменитого релігійного твору.

Як відомо, 12 травня 2010 року Верховна Рада України ухвалила рішення щодо відзначення на державному рівні в серпні 2011 року 450-річчя з часу створення Пересопницького Євангелія та оголосити 2011 рік Роком Української Першокниги.

За матеріалами УНІАН

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути