chrome firefox opera safari iexplorer

Незабаром відтворять усі козацькі січі на Україні

08 листопада 2010 о 14:38

Незабаром в Україні з’явиться історико-туристичний маршрут, який презентуватиме усі козацькі січі. Цей маршрут повинен передати атмосферу козацької доби на території Запорізької, Дніпропетровської та Херсонської областей.

Лише Нікополь та Нікопольський район, що на Дніпропетровщині, є батьківщиною п’яти козацьких січей. Проте, як відомо, унікальна історія козацької доби на сьогодні представлена для українців та іноземців лише Запорізькою Січчю.

Принагідно нагадаємо, що історико-культурний комплекс «Запорізька Січ» на Хортиці вдалося відбудувати завдяки проведенню всеукраїнської акції «Відродимо Запорозьку Січ» за ініціативою заступника Голови ВРУ Миколи Томенка.

Ідею створення та функціонування нового маршруту, який презентуватиме усі козацькі січі, обговорили Заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко, новобраний міський голова Нікополя Руслан Токар та директор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко під час зустрічі з нагоди відзначення 155-річчя з дня народження визначеного вченого Дмитра Яворницького.

Як відомо, Дмитро Яворницький – знаний історик, археолог, етнограф, письменник, дослідник історії українського козацтва — упорядкував та прославив Козацьку добу Української держави. Він створив краєзнавчий музей в Запоріжжі, багато років очолював кафедру українознавства у Дніпропетровську. Його називають Геродотом українського козацтва. На днях виповнилося 155 років з дня його народження. Проте, ця дата залишилася поза увагою нинішньої влади…

За словами новообраного мера Нікополя, ідея позиціонування цього міста як своєрідної столиці «козацької вольниці», з якої Богдан Хмельницький розпочинав національно-визвольну війну, є одним із проектів, які планується реалізувати найближчим часом.

В свою чергу, директор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко відзначив, що Хортиця, яка вже працює з Кам’янською січчю Херсонської області, готова передати увесь свій досвід для того, щоб такий унікальний туристичний маршрут по всіх козацьких січах ближчим часом з’явився в Україні.

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути