chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні 90 років літературному персонажу Швейку

01 березня 2011 о 11:57

1 березня виповнюється 90 років з дня першого видання роману Ярослава Гашека «Пригоди бравого вояка Швейка», а відтак і день народження самого Швейка.

У Львові є два пам’ятника бравому вояці Швейку: один з них на проспекті Свободи, біля «Віденської кав’ярні», відкритий у 2002 році, скульптора Сергія Олешка, Швейк сидить на кріслі із люлькою і гальбою пива; другий – на площі Ринок, біля головного входу у міську Ратушу, відкритий у 2007 році, там Швейк на велосипеді роботи скульптора Мирослава Дедишина.

За словами екскурсовода, львовознавця Петра Радковця, екскурсоводи часто звертаються у своїх розповідях про Львів до цих пам’ятників.

«Швейк для Львова є не чужим через багато причин. По-перше, він — вояк австрійської армії, а Львів довгий час належав до Австро-Угорської імперії; по-друге, за описом Я.Гашека, Швейк приїжджав до Львова, був на львівському вокзалі, він у Львові куштував пиво, і, за описом, воно йому сподобалося», — розповів Петро Радковець.

За його словами, є туристичний маршрут «Слідами бравого вояка Швейка», який проходить через Польщу, Чехії, Україну.

Як повідомляє «ЛітАкцент», Ярослав Гашек ніколи не приховував, що майже всі персонажі його книги мають своїх прототипів, або взагалі описані під власними прізвищами. Існує версія і про те, що він зустрічався в реальному житті зі справжнім Йозефом Швейком, який мешкав у Празі, працював пекарем і знав письменника із спільних пиятик. Під час війни Швейк нібито потрапив до російського полону і служив в контррозвідці. Коли в полон потрапив і Я.Гашек, Швейк не видав його і допоміг втекти. Після повернення до Праги, вони більше не зустрічалися.

Перший задум роману виник в 1911 році. Передували написанню книги, ясна річ, пригоди самого Я.Гашека, які лягли в основу роману. І велика частина цих пригод відбувалася в Україні. Зокрема, в 1915 році, коли він потрапив до російського полону, то пройшов разом з іншими полоненими довгий шлях від Дубна до Києва. Потім його відправили на Волгу, а далі Я.Гашек знову повернувся до Києва, де працював як блискучий фейлетоніст в газеті «Чехослован», підписуючи частину своїх статей українським псевдонімом «Володимир Станко». У Києві восени в 1917 році вийшла повість Я.Гашека «Бравий вояк Швейк у полоні». У ній цей «Дурень в компанії» вперше одержує ім`я. Але в тому вигляді, в якому знає роман сучасний читач, Я.Гашек почав писати книгу тільки в 1921 році.

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути