chrome firefox opera safari iexplorer

«Бібліоміст» в Україну

12 квітня 2011 о 07:39

Сучасна технологічно забезпечена бібліотека на вітчизняних просторах стає реальністю. Відходить у минуле застаріла «книгозбірня»: сьогодні на часі – потужний комунікаційний центр. Українські бібліотеки вже ступили на «міст» інновацій, де роблять перші, але впевнені кроки вперед.

Куди веде «Бібліоміст»?

Унікальна в своєму роді програма культурного розвитку «Бібліоміст» не має аналогів в Україні. Як не прикро це визнавати, але вітчизняних капіталів в такому клопіткому і важкому за втіленням проекті, немає. «Бібліоміст» – це партнерська робота кількох потужних іноземних організацій, які вирішили внести «світло» в Богом забуті українські бібліотеки.

Так, Фундація Білла та Мелінди Гейтс надала Україні грант на суму 25 мільйонів доларів США. Для втілення такої нелегкої «місії», було обрано підтримку Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів (IREX) та Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). Ці американські організації працюють в низці країн за програмою «Глобальні бібліотеки». На щастя, вони дісталися і до нас…

Досить специфічну підтримку «Бібліосвіту» надає Міністерство культури України, яке значиться лише в його партнерах. Проте, не залишилася осторонь інноваційних процесів у суспільстві Українська бібліотечна асоціація, яка представляє професійні інтереси бібліотекарів та всіляко їх підтримує.

Для сприяння досягненню цілей програми, всесвітньо відома корпорація Microsoft безкоштовно передала публічним бібліотекам України програмне забезпечення на суму близько 4,4 мільйона доларів США.

Що зроблено?

Віртуальний міст між бібліотеками усього світу прокладено. Принаймні, перші його цеглинки вже яскраво «червоніють» результатами кількарічної роботи. Того, чого вітчизняні бібліотеки не могли зробити самотужки за 20 років, завдяки іноземній програмі «Бібліоміст» вдалося досягти всього за 2 роки. Та й це лише початок…

Проект «Бібліоміст» розрахований на 4 роки та покликаний перетворити бібліотеки на сучасні громадські центри і підвищити їх роль у вітчизняному суспільстві. В його основі лежить модернізація доступу громадян України до інформації у публічних бібліотеках шляхом обладнання технікою, навчання та розвитку організаційної спроможності, а також формування у суспільстві розуміння ключової ролі бібліотек і необхідності їх підтримувати.

До 2013 року у рамках програми «Бібліоміст» близько 1600 публічних бібліотек України будуть обладнані комп’ютерами з доступом до Інтернету. До комплектів техніки також входять сканери, принтери, веб-камери та навушники, тобто того, що бібліотеки ніколи б не придбали самотужки.

Фахівці бібліотек, які долучаються до програми, проходять навчання у галузі новітніх технологій та бібліотечних інновацій на базі 25 тренінгових центрів, що функціонують у кожній області та АР Крим.

«На сьогодні приєдналося, включаючи основний та малі гранти, 269 публічних бібліотек України. Минулого року обладнали близько 200 бібліотек, а в цьому планують обладнати ще 730» — уточнює медіа-менеджер програми Євгенія Амеліна.

Ярмарок інноваційних бібліотечних послуг

11 квітня у Національному центрі ділового та культурного співробітництва «Український дім» був проведений Ярмарок інноваційних бібліотечних послуг та електронного врядування. За словами Євгенії Амеліної, «понад 40 українських бібліотек продемонстрували на цьому заході інструменти електронного врядування та інноваційні послуги, що були застосовані на практиці і показали використання сучасних технологій, які вносять позитивні зміни в життя українців».

Наприклад, бібліотека міста Артемівськ Донецької області допомагає відвідувачам отримувати доступ до інформації та консультації з правових питань. Нещодавно одна з читачок скористалася допомогою бібліотекарів і підготувала необхідні документи для розгляду справи щодо перерахування розміру пенсійних виплат, виходячи з повного робочого стажу.

Так, сьогодні було представлено понад 50 експозиційних стендів, серед яких пропонували свої інновації не лише бібліотеки, а й громадські організації та партнери програми. Під час ярмарку проводилися презентації, круглі столи та міні-тренінги у яких мали змогу взяти участь всі охочі.

Незважаючи на професійну орієнтацію заходу, оцінити результати роботи програми «Бібліоміст» прийшло чимало охочих. В організаційному комітеті пояснили такий «наплив» людей тим, що і сам захід унікальний, і вхід безкоштовний.

В кулуарах ходили чутки, що більшість з присутніх цікавилися не так бібліотечними інноваціями, як «солідними» представниками української влади, які мали бути присутні. Проте хочеться вірити, що це не так…

Бібліотеки сьогодні

На лютий 2011 року в рамках програми «Бібліоміст» було надано 701 комп’ютер. За четвертий квартал 2010 року ними користувалися, в середньому, 48 000 разів на місяць. Що ж, статистика втішає, і віра в майбутнє модернізованої української бібліотеки стає реальністю.

Вдвічі приємніше стає тоді, коли зрозуміло, що такі інноваційні технології та модернізації мають місце не лише в столичних чи обласних бібліотеках, а й сільських та селищних. В цьому полягає одна із унікальностей «Бібліомосту» — розвиток для кожної української бібліотеки.

Так, представники Білозерської центральної районної бібліотеки запевняють, що «після участі в програмі відвідуваність бібліотеки зросла вдвічі (!). Це досить вагомий показник в теперішніх умовах. Сьогодні ми навчилися по-іншому спілкуватися з читачем, та й самі стали змінюватися і удосконалюватися».

Окрім збільшення відвідуваності, бібліотекарі відзначають ще один позитив: після надання техніки та програмного забезпечення влада також вирішила допомогти і провела ремонтні роботи в бібліотеці.

Не втрачають можливості похвалитися своїми досягненнями і члени Української бібліотечної асоціації, і наводять власні аргументи. За їхніми словами, «однією із найбільших переваг «Бібліомосту» є створення тренінгових класів в кожному обласному центрі. А це означає, що вигода є не лише у читача чи користувача, а й у самого бібліотекаря, який сьогодні отримав можливість отримати базові навички роботи в умовах технологізації бібліотечних процесів. Тому вчитися може будь-хто, головне — бажання».

Свій проект продемонструвала компанія «Майкрософт Україна», яка ще у 2008 році почала втілювати програму «Онляндія – безпека дітей в Інтернеті». В її рамках тернери-волонтери проводять тренінги для дітей, підлітків, а також їхніх батьків і вчителів. З 2008 року більше 3000 тренінгів відвідало 78 000 учасників.

Представлені на заході бібліотеки з різних куточків України приїхали до столиці не з пустими руками: всі вони презентували свої проекти та програми. Також обмінятися досвідом з українськими колегами приїхали на ярмарок поважні гості з США, Румунії, Польщі та Литви.

Свою думку з приводу інноваційних програм в Україні висловив і Роберт Пірсон, президент Ради міжнародних наукових досліджень та обмінів: «Наша організація представлена в 110 країнах світу, але Україною ми пишаємося найбільше».

Юлія Кондрацька, «Рідна країна», фото автора


4 травня

Інші дати
Народилася Марія Тессейр-Донець
(1889, м. київ - 1974) - оперна співачка (колоратурне сопрано) і педагог, заслужений діяч мистецтв. Партії:Марильця, Панночка, Оксана ("Тарас Бульба", "Утоплена", "Різдвяна ніч" М. Лисенка), Розіна ("Севільський цирульник" Дж. Россіні) та ін.
Розгорнути
Народився Лео Сирота
(1885, м. Кам'янець-Подільський – 1965) – піаніст-віртуоз. В віці 11 років уже давав уроки учням і гастролював з концертами. Навчався та викладав в консерваторіях Києва та Львова. Основоположник школи фортепьянної музики Японії.
Розгорнути