chrome firefox opera safari iexplorer

Закордонні архітектори візьмуться за Київ

29 квітня 2011 о 17:25

Журі відібрало дев'ять кращих проектів з 48 по благоустрою центральної частини Києва в рамках Міжнародного архітектурного конкурсу «Благоустрій центральної частини Києва до Євро-2012 і на перспективу», що стартовали 20 грудня 2010 року.

Начальник головного управління містобудування, головний архітектор міста Сергій Целовальник повідомив про це в ході присвяченої презентації конкурсу прес-конференції в Києві в п'ятницю.

Відповідно до матеріалів, підготовленим до презентації конкурсу, авторами усіх відібраних дев'яти проектів є закордонні архітектори з Колумбії, Нідерландів, Великобританії, США, Росії, Норвегії, Австралії, Японії й ін.

На конкурс були виставлені наступні ділянки: Крайка — туристичний маршрут, Київський Дитинець і Пейзажна алея, Контрактова площа й Андріївський узвіз, Поштова площа, Європейська площа з виходом Хрещатика до Дніпра і на острови, Хрещатик і Майдан Незалежності, Київська фортеця (локальні зони).

Найбільший інтерес серед архітекторів викликали ділянки Європейська площа, Крайка і Поштова площа.

За словами заступника глави Київської міськдержадміністрації Руслана Крамаренко, уже після першої презентації проектів «надійшли деякі інвестиційні пропозиції, наприклад, по установці колеса огляду ...до дня міста».

«Усі пропозиції, що розглядалися на даному конкурсі не будуть реалізовані як інвестиційні проекти. Частина з них не має інвестпривабливість, але це досить красиві, хороші, грамотні архітектурні рішення, які, можливо, візьме на себе місто», — додав він.

Крамаренко також висловився за проведення надалі подібних конкурсів.

Переможець конкурсу буде визначений 30 квітня. Відповідно до умов конкурсу переможець одержить премію в EUR10 тис., решта кращих учасників — по EUR2 тис.

27 квітня

Інші дати
Народився Олександр Беретті
(1816, м.Петербург, Росія – 1895) – український та російський архітектор, син Вікентія Беретті. Участник проектування Володимирського собору в Києві. За проектами Олександра Беретті збудовано 23 будівлі в ряді міст України. За проектами його батька Вікентія Беретті (14.06.1781 – 1842) в Києві збудовані будівлі Київського університету, обсерваторії і інституту благородних дівиць (нині Жовтневий палац).
Зелена піна лісу молодого Дрімотно плеще, як на морі шум. Блакитні тіні впали на дорогу, Заворожили мудрі бджоли ум. Стоять дуби замислено і строго. Тут — перейшовши молодий самум — Собі поставлю келію убогу, Щільник пахучий для останніх дум. (Максим Рильський)
Розгорнути