chrome firefox opera safari iexplorer

1 червня відкриється виставка давніх дитячих світлин та іграшок

31 травня 2011 о 18:47

1 червня о 17:00 з нагоди Міжнародного дня захисту дітей в Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» (вул. Івана Мазепи, 29) відкриється виставка «Образ української дитини у народному мистецтві».

На виставці будуть представлені давні світлини українських родин з різних куточків України, а також щирі народні картини – портрети дітей та їх батьків у виконанні знаних і маловідомих малярів: Анастасії Рак з Полтавщини, Панаса Ярмоленка та Якова Ющенка з Переяславщини, Марії Нелеп і Миколи Приходька з Обухівщини, Івана Орла та Івана Лисенка з Черкащини та інших.

З фотографій та портретів на нас дивляться з минулого правдивими очима діти – наші близькі і далекі предки – красиві та мудрі, усміхнені і сумні, замріяні і взадумі з неповторного світу дитинства.

Виставку доповнюють елементи дитячого народного вбрання (сорочки, керсетки, крайки, взуття), прикраси і, звичайно, невід’ємна складова дитячого світу – іграшки.

Глядачі матимуть змогу побачити унікальні зразки різноманітних «морок», «вуркалок», «павучків», «пищалок», виготовлених за описами відомого етнографа Марка Грушевського, а також дерев’яні мальовані іграшки Івана Приходька з Бориспільщини та народну яворівську іграшку з Львівщини тощо.

Виставка діятиме з 01 червня до 31 серпня 2011 року щодня, окрім понеділка й останнього вівторка місяця, з 10.00 до 17.30.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути