chrome firefox opera safari iexplorer

1 червня відкриється виставка давніх дитячих світлин та іграшок

31 травня 2011 о 18:47

1 червня о 17:00 з нагоди Міжнародного дня захисту дітей в Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара» (вул. Івана Мазепи, 29) відкриється виставка «Образ української дитини у народному мистецтві».

На виставці будуть представлені давні світлини українських родин з різних куточків України, а також щирі народні картини – портрети дітей та їх батьків у виконанні знаних і маловідомих малярів: Анастасії Рак з Полтавщини, Панаса Ярмоленка та Якова Ющенка з Переяславщини, Марії Нелеп і Миколи Приходька з Обухівщини, Івана Орла та Івана Лисенка з Черкащини та інших.

З фотографій та портретів на нас дивляться з минулого правдивими очима діти – наші близькі і далекі предки – красиві та мудрі, усміхнені і сумні, замріяні і взадумі з неповторного світу дитинства.

Виставку доповнюють елементи дитячого народного вбрання (сорочки, керсетки, крайки, взуття), прикраси і, звичайно, невід’ємна складова дитячого світу – іграшки.

Глядачі матимуть змогу побачити унікальні зразки різноманітних «морок», «вуркалок», «павучків», «пищалок», виготовлених за описами відомого етнографа Марка Грушевського, а також дерев’яні мальовані іграшки Івана Приходька з Бориспільщини та народну яворівську іграшку з Львівщини тощо.

Виставка діятиме з 01 червня до 31 серпня 2011 року щодня, окрім понеділка й останнього вівторка місяця, з 10.00 до 17.30.

27 липня

Інші дати
Володимир Воробйов
1876 – професор анатомії, член АН УРСР. Засновник школи функціональної динамічної анатомії. Створив у Харкові перший у світі «Музей становлення людини». Автор «Атласу анатомії людини» в 5 т.
Розгорнути
Володимир Маковський
1870 – український учений у галузі турбінобудування. Засновник вітчизняної наукової школи газотурбобудування.
Розгорнути
Народився Іван Гнатюк
(1929, с. Дзвинячі Тернопільської обл. - 2005) -  український поет. Автор збірок "Паговіння", "Калина", "Повнява", "Жага", "Життя", "Дорога", "Чорнозем", "Турбота" та ін.
Розгорнути
Народився Володимир Короленко
(1853, м.Житомир – 1921) — письменник, журналіст, публіцист і громадський діяч. Автор вторів «Сліпий музикант», «У поганому товаристві», «Сорочинська трагедія» та ін.
«Ні, не вихваляти треба терор, а застерігати від нього, звідки б він не виходив. І благо тій стороні, яка першою зуміє відокремитись від кривавого туману, й першою згадає, що мужність у відкритому бою може йти поряд із людяністю і великодушністю до переможеного… Історія нас розсудить…». (Володимир Короленко).
Розгорнути