chrome firefox opera safari iexplorer

У Збаражі пройшов фестиваль вареників

02 травня 2011 о 15:13

Фестиваль цієї традиційної української страви пройшов у місті Збараж.

30 господинь з усієї області змагалися за найсмачнішого та найкраще виліпленого вареника.

“Ми започаткували цей фестиваль в Збаражі, тому що це одна така ізюминка, де є історична пам’ятка архітектури. Проходить Вареник-Фест, це означає, що будуть вибирати найбільший вареник області”, — каже начальник управління з питань туризму Тернопільської ОДА Леся Серетна.

“Минулого року в нас був конкурс велетенський вареник. Я мала вареник велетенський — 70 см довжини, 45 ширини і півтора кілограма ваги. Я планую цього року теж бути переможницею”, — каже минулорічна переможниця Надія.

Перед господинями стояло непросте завдання — потрібно було зліпити п’ять тисяч вареників та ще й пісню заспівати. Рецепти у господинь схожі, але в кожної є своя родзинка.

Від такого у гостей аж слинка котилася. Ласуни на вареники налетіли як бджоли на мед.

“Мені подобаються з вишнями, так з вишнями дуже гарні вареники, але зараз з гречкою були дуже смачні. З чим би не були вареники, Україна не може без вареників”, — каже гість фестивалю Василь.

“Досить цікаво тому, що кажуть, що є вареники з картоплею, але є й вареники з картоплею і з сиром. Є з сиром є з капустою і всі вони об’єднали і досить цікаво, бо береш не знаєш котрий ти візьмеш. Ну це все добре, ну і звичайно сало шкварок, це є до вареників сила”, — каже учасник фестивалю Олег.

Вареник-Фест проводиться уже вдруге. Він традиційно відкриває туристичний сезон Тернопілля. Окрім того, що поласувати варениками, гості мали змогу поспостерігати ще й за ковалями, величезною повітряною кулею, козацькими боями, байкер-шоу, а також поглянути на ретро-автомобілі та на реконструкцію штурму середньовічного замку.

 

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути