chrome firefox opera safari iexplorer

Спілка письменників хоче осучаснення та омолодження

23 листопада 2011 о 15:15

Національну спілку письменників України хочуть переформатувати на сучасний і мобільний осередок творчого життя.

Про це 22 листопада під час прес-конференції в інформаційному агентстві RegioNews заявив Голова Національної спілки письменників України, заслужений діяч мистецтв України Віктор Баранов.

«Була дуже жорстока боротьба з викидом чорного піару, з інсинуаціями, із звинуваченнями в усіх гріхах і т.д. Але тепер, як кажуть, ми закопали сокиру війни – наче такої війни й не було. І тепер ми хочемо означити якісь речі, які важливіші за те, що сталося на з’їзді й до нього. Ми вибороли шанс довести, що в сучасних умовах Спілка може бути життєздатною, дієвою, вона може працювати на інтереси і суспільства, і письменників. Коли її за інерцією називають «сталінським колгоспом» — може, це і правда, якщо на це подивитися з історичної точки зору», — завважив Голова Національної спілки письменників України.

«Але з іншого боку, ми хочемо переформатувати Спілку на якійсь сучасний і мобільний осередок творчого життя, вийти в інформаційний простір України, створити потужний веб-портал, літературну агенцію, повернути до Спілки молоді сили, які понесуть далі те, що починали їхні попередники», — підкреслив Віктор Баранов.

Зі свого боку, письменник, секретар НСПУ по роботі з молодими письменниками Сергій Пантюк пообіцяв «виводити в люди» молодих авторів: «Я все життя займався роботою з молоддю і дякую людям, які говорили мені, що не справа написати багато книжок, а справа вивести в люди більше молодих людей. У нас зараз багато в Україні цікавих і талановитих молодих людей, які хочуть робити літературу і серйозно нею займатися. Але вони нікому не потрібні. (…) У попередній Спілці не було навіть посади, яка би фіксувала, є молоді чи нема. Тому тепер усе це відновиться. Я вже з першого робочого дня почав проводити аудит творчих людей. Нині у Спілці можна себе відчувати вільною творчою людиною – ми вам це гарантуємо!».

Утім, попри обіцянки нового керівництва НСПУ, за словами молодої поетки й членкині Спілки Анни Малігон, 19 листопада серед делегатів з’їзду, на якому було обрано нового голову НСПУ, «було лише п’ять письменників до тридцяти років».