chrome firefox opera safari iexplorer

У Києві завершили будівництво першої в столиці мечеті

01 грудня 2011 о 22:24

У Києві відійшло до фіналу будівництво мечеті, яка має назву «Ар-Рахма» — у перекладі з арбської — «Милосердя».
Будівництво відбувалося поетапно, за гроші мусульманської громади. Нині мечеть має мінарет, молитовну залу та освітній центр.

Усе зроблено за традиціями — храм спрямований у бік Мекки, для чоловіків та жінок є окремі входи, також збудовано окрему кімнату для омивання. Знаходиться вона на вершині гори Щекавиця.

Після реконструкції мечеть може одночасно приймати до трьох тисяч мусульман. Нині у Києві проживає біля 60 тисяч віруючих, що сповідують іслам.

Ще з кінця ХІХ ст. у різних районах Києва намагалися побудувати мечеть, але весь час щось ставало на заваді. Вже у 1991 році було закладено перший камінь мечеті «Ар-Рахма». Вже у 1998 році після завершення першої частини будівництва в ній по п'ятницях і святкових днях проводилися молитви.

Наприкінці 2004 року КМДА прийняла рішення про додаткове відведення землі і дозвіл на будівництво цілого Ісламського комплексу, куди входять мечеть Ар-Рахма, корпус Духовного управління мусульман України, Медресе, і мінарет. Архітектор проекту — заслужений архітектор України Олександр Комаровський.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути