chrome firefox opera safari iexplorer

Книжка черкаського журналіста захопила істориків

26 січня 2012 о 17:14

«Невідомі факти з історії Черкас, які написані доступно і цікаво», – саме так відгукувалися про книжку «Черкаські місторії. Мандрівки у часі від Соснівки і Кривалівки» ті, хто її прочитав.

Книжку, яку написав черкаський журналіст і краєзнавець Борис Юхно, допоміг видати голова громадської організації «Рідне місто Черкаси», депутат Черкаської міської ради Сергій Отрешко. А презентували її, зібравши авторитетних експертів.

Автор Борис Юхно зізнався: свої історичні оповідання спершу і не планував як окрему книжку, друкував їх у черкаських газетах. Зокрема, в газеті «Акцент» були надруковані практично всі. Та коли замислився над виданням книжки, виявилося, що зробити це не так і просто. Тому за підтримку Сергієві Отрешку вдячний.

– Коли Борис приніс мені варіант книжки і я почав читати, то мушу визнати, що вона мене захопила. Незважаючи на постійний брак вільного часу, прочитав її майже за три дні. Бо формат викладення дійсно цікавий. І, гадаю, він буде цікавий для молодого покоління, заохочуватиме школярів та студентів вивчати історію рідного міста, – зауважує Сергій Отрешко.

Обіцяє: книжку буде поширено серед бібліотек та навчальних закладів міста.

Директор черкаського видавництва «Брама» Олександр Третяков каже: коли взявся за роботу з цією книжкою, вона його вразила насамперед стилем написання – легким і доступним для будь-якої категорії читачів.

– Нехай то буде історик, пенсіонер, чи навіть молода людина, котра в школі не хоче вчити історію, все одно книжка його зачепить, кожен знайде якусь необхідну для себе інформацію, – вважає пан Олександр.

Погоджуються з цим і авторитетні історики. Голова обласної організації Національної спілки краєзнавців, кандидат історичних наук Василь Мельниченко зауважує, що, на відміну від більшості історичних праць, у цій книжці показані не глобальні події, а життя простих людей.

– Завдяки цьому ми можемо не тільки дізнатися про те, що і коли будувалося в Черкасах, а ніби занурюємося у повсякденне життя простої людини, – каже історик.

Кандидат історичних наук, директор наукової бібліотеки ЧНУ ім. Б. Хмельницького Григорій Голиш зізнається: книжка настільки захопила, що читав її уночі.

– Вона цікава і для архітекторів, бо це історія архітектури міста, цікава для інженерів, бо там ідеться про інженерні споруди, цікава для вчителя, бо є там є про освіту, зрештою, цікава для домогосподарки, бо написана на доступному рівні, – зауважує він.

А ще, як відзначили фахівці, у книжці присутній автор. Він не боїться висловлювати свою думку і подекуди критикувати владу.

Матеріал надіслала прес-служба ГО «Рідне місто Черкаси»

29 квітня

Інші дати
Народився Леонід Верещагін
(1909, м.Херсон, - 1977) - український і російський фізик, доктор фізико-математичних наук без захисту дисертації, академік. Автор розробки апаратури високого тиску для проведення наукових досліджень і технологічних праць. Під його керівництвом в СРСР вперше отримано синтетичні алмази.
"Академік... Верещагін входив до когорти вражаючих творців...дива в науці й техніці третьої чверті ХХ ст., до якої належали видатні особи - С. П. Корольов, М. В. Келдиш, П. Л. Капиця, А. М. Прохоров... і багато інших, які визначали рівень не тільки вітчизняної, а й світової науки." (Віра Євдокимова)
Розгорнути
Народився Григорій Денисенко
(1919, с. Ходорів Київської обл. - 1999) - учений, професор, доктор технічних наук, член-кореспондент АН УРСР. За його ініціативи вперше в СРСР було побудовано випробувальний полігон "Десна" з комплексного використання відновлювальних джерел енергії.
Розгорнути
1648 – почалася битва під Жовтими Водами
Битва під Жовтими водами (29 квітня— 16 травня 1648) — битва між військами Речі Посполитої і українськими козацько-селянськими військами Богдана Хмельницького та його татарськими союзниками. Перша переможна битва в ході Національно-визвольної війни 1648 – 1654 років, що мала величезне політичне і воєнне значення для Богдана Хмельницького та самого ходу війни.
«Бог не без милості, козак не без щастя» (Українське прислів'я)
Розгорнути