chrome firefox opera safari iexplorer

Росіяни не задоволені якістю українського сиру

12 січня 2012 о 09:21

Росспоживнагляду виявив перевищення вмісту пальмової олії в сирі, який поставляється в РФ низкою українських виробників.

Головний державний санітарний лікар РФ Геннадій Онищенко заявив, що його відомство, проаналізувавши ситуацію на споживчому ринку в сегменті молочної продукції, дійшло висновку про те, що «за четвертий квартал 2011 року відбулося помітне погіршення споживчих властивостей сирів, що поставляються з України».

«Основною проблемою є те, що при виробництві даного виду продукції в країні-імпортері безконтрольно використовуються рослинні компоненти, зокрема, пальмова олія», — повідомив Онищенко.

Російський чиновник заявив, що за російськими нормативами, зокрема, техрегламентом на молоко і молочну продукцію, така продукція, що містить велику кількість пальмової олії, повинна називатися не «сир», а «сирний продукт».

«Федеральна служба (Росспоживнагляд) ініціювала процедуру запобігання порушень технічного регламенту на молоко і молочну продукцію. У рамках цієї процедури ми припускаємо, в тому числі, і проведення експертиз за участю заводів-виробників», — сказав Онищенко.

Як повідомлялося раніше, керівник Росспоживнагляду, головний державний санітарний лікар РФ Онищенко висловив думку, що російська санітарна служба, можливо, буде змушена піти на обмеження ввезення з України аграрної продукції.

На такий крок його відомство може піти через негативні наслідки, до яких призведе передача в Україні ветеринарній службі функцій з контролю за харчуванням людей.

«З'явилася серйозна проблема. Судячи з офіційних загальнодоступних документів, в 2012 році в Україні профілактикою холери серед людей будуть займатися не медики, а ветеринарна служба. Це означає, що вже з травня ми досить серйозно посилимо нагляд на кордоні з Україною», — сказав він .

Нагадаємо також, що міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко бачить необхідність у тому, щоб Онищенко перепросив за висловлювання про контроль якості української агропродукції.

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути