chrome firefox opera safari iexplorer

Київський театр «Колесо» на межі руйнації

14 лютого 2012 о 12:23

Андріївському узвозу через заморожене будівництво загрожує знищення, впевнені захисники історичних пам'яток.

Як йдеться в сюжеті ТСН, зараз на Андріївському узвозі величезні копані, ніяких загорож, а тротуар перетворився на суцільну ковзанку, над яким до того ж ще й висять півметрові бурульки. Велику небезпеку в такій реставрації бачить голова комісії Київради з питань культури Олександр Бригинець.

За його словами, коли біля історичних будинків, які стоять на пласкому фундаменті, є котловани, підземні води починають вимивати пісок в ці котловани. У результаті фундаменти просідають, стіни тріскаються, і в результаті будинки розпадаються.

Саме в такій ситуації опинилась і будівля театру «Колесо». Генпідрядник будівництва у свою чергу твердить, що зимова зупинка була плановою. Під землею, мовляв, чимало комунікацій, яким морозне будівництво може зашкодити.

«Земля в цьому випадку не копається. а відколюється. І є велика загроза пошкодити мережі», — пояснює гендиректор організації-підрядниці Василь Тимкович.

І додає, що жодної небезпеки для будівель немає, бо ще восени на узвозі проклали зливну каналізацію. Раніше, мовляв, цього не було. «Зараз наше завдання цю воду правильно направити, щоб вона стекла. Ми це і робимо. Тобто вона не буде як раніше зверху текти, а в каналізації», — пояснює Тимкович.

Та спокій будівельників не поділяють у Мінкульті. Керівник головного управління міністерства Сергій Данилович повідомив, що дозволів та погодження на реставрацію Мінкульт не давав.

Висновок — всі роботи велися незаконно. Тож в Мінкульті кажуть, мають усі підстави йти до суду. Адже узвіз — об'єкт державної культурної спадщини і охороняється законом. Однак для забудовника і проектувальника такі заяви стали новиною – ніяких скарг чи побажань щодо перегляду проекту реставрації вони не отримували.

27 липня

Інші дати
Володимир Воробйов
1876 – професор анатомії, член АН УРСР. Засновник школи функціональної динамічної анатомії. Створив у Харкові перший у світі «Музей становлення людини». Автор «Атласу анатомії людини» в 5 т.
Розгорнути
Володимир Маковський
1870 – український учений у галузі турбінобудування. Засновник вітчизняної наукової школи газотурбобудування.
Розгорнути
Народився Іван Гнатюк
(1929, с. Дзвинячі Тернопільської обл. - 2005) -  український поет. Автор збірок "Паговіння", "Калина", "Повнява", "Жага", "Життя", "Дорога", "Чорнозем", "Турбота" та ін.
Розгорнути
Народився Володимир Короленко
(1853, м.Житомир – 1921) — письменник, журналіст, публіцист і громадський діяч. Автор вторів «Сліпий музикант», «У поганому товаристві», «Сорочинська трагедія» та ін.
«Ні, не вихваляти треба терор, а застерігати від нього, звідки б він не виходив. І благо тій стороні, яка першою зуміє відокремитись від кривавого туману, й першою згадає, що мужність у відкритому бою може йти поряд із людяністю і великодушністю до переможеного… Історія нас розсудить…». (Володимир Короленко).
Розгорнути