chrome firefox opera safari iexplorer

Київський театр «Колесо» на межі руйнації

14 лютого 2012 о 12:23

Андріївському узвозу через заморожене будівництво загрожує знищення, впевнені захисники історичних пам'яток.

Як йдеться в сюжеті ТСН, зараз на Андріївському узвозі величезні копані, ніяких загорож, а тротуар перетворився на суцільну ковзанку, над яким до того ж ще й висять півметрові бурульки. Велику небезпеку в такій реставрації бачить голова комісії Київради з питань культури Олександр Бригинець.

За його словами, коли біля історичних будинків, які стоять на пласкому фундаменті, є котловани, підземні води починають вимивати пісок в ці котловани. У результаті фундаменти просідають, стіни тріскаються, і в результаті будинки розпадаються.

Саме в такій ситуації опинилась і будівля театру «Колесо». Генпідрядник будівництва у свою чергу твердить, що зимова зупинка була плановою. Під землею, мовляв, чимало комунікацій, яким морозне будівництво може зашкодити.

«Земля в цьому випадку не копається. а відколюється. І є велика загроза пошкодити мережі», — пояснює гендиректор організації-підрядниці Василь Тимкович.

І додає, що жодної небезпеки для будівель немає, бо ще восени на узвозі проклали зливну каналізацію. Раніше, мовляв, цього не було. «Зараз наше завдання цю воду правильно направити, щоб вона стекла. Ми це і робимо. Тобто вона не буде як раніше зверху текти, а в каналізації», — пояснює Тимкович.

Та спокій будівельників не поділяють у Мінкульті. Керівник головного управління міністерства Сергій Данилович повідомив, що дозволів та погодження на реставрацію Мінкульт не давав.

Висновок — всі роботи велися незаконно. Тож в Мінкульті кажуть, мають усі підстави йти до суду. Адже узвіз — об'єкт державної культурної спадщини і охороняється законом. Однак для забудовника і проектувальника такі заяви стали новиною – ніяких скарг чи побажань щодо перегляду проекту реставрації вони не отримували.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути