chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні може з'явитися Криворізька область

16 лютого 2012 о 08:50

У Дніпропетровську поширюються чутки про те, що влада нібито розглядає ідею відділення 660-тисячного промислового Кривого Рогу від області. Політики скептично ставляться до цієї ідеї, а от експерти не виключають подібного розвитку подій.

Як розповів газеті «Сегодня» депутат обласної ради Владислав Романов, нова хвиля інтересу до можливості відділення Кривого Рогу дійсно піднялася, але це лише розмови. «Розмови про Кривий Ріг точаться вже років 50 і періодично піднімаються знову. Подібні ситуації існують скрізь. Завжди є місто, яке хоче якщо вже не домінувати, то хоча б конкурувати з обласним центром. Але розмови залишаються розмовами, адже створення нового адміністративного району — це вкрай дорога процедура, на яку ніхто не погодиться», — упевнений депутат. Зі свого боку, політолог Андрій Золотарьов допускає, що подібні чутки могли з'явитися не на порожньому місці, а напередодні прийдешніх парламентських виборів.

«Ґрунт під такими чутками однозначно є. Криворіжці себе дніпропетровцями не вважають. У них є власна гордість, і це факт, з яким потрібно рахуватися», — пояснив експерт. Але, на його переконання, гіпотетичний розподіл Дніпропетровської області загрожує внутрішньоелітними проблемами. «А це нікому не потрібно. Якщо ти йдеш на вибори, то потрібно прагнути консолідувати коло потенційних союзників, а не розділяти їх. Але ось на місці опозиційних сил, я б як раз цю тему і викидав, бо вона була б виграшною в плані мобілізації локального регіонального патріотизму», — порадив Золотарьов.

У Дніпропетровській обладміністрації відмовилися прокоментувати чутки про ймовірність розподілу області. А от на міських форумах цю тему бурхливо обговорюють, згадуючи, що в 1950—1960-х роках криворізька місцева влада кілька разів піднімала питання про вихід міста зі складу Дніпропетровщини.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути