chrome firefox opera safari iexplorer

Джипінг повернувся на заповідні території?

28 травня 2012 о 13:35

Днями стало відомо, що на території національного природного парку «Олешківськім піски», що на Херсонщині, з 25 по 27 травня пройшов 2-й етап Кубка України по раллі-рейдам.

Екологи вважають цю подію згубною для природи і називають винних у ній серед посадовців.

«В Україні лише 6% території відноситься до природно-заповідного фонду. Проте саме на цих мізерних заповідних клаптиках, як правило, проводяться джипінг-заходи. В усіх випадках джипери лишають після себе понівечену природу й зникають непокараними. При цьому заходи весь час активно піаряться в ЗМІ, як позитивні і захоплюючі події. Та чомусь практично ніколи не звертається увага, що кожен заїзд джипів на заповідні землі є автоматичним порушенням ст.252 Кримінального кодексу України» – наголошує заступник голови Національного екологічного центру України Олексій Василюк.

На відео, продемонстроване телеканалом «Інтер», добре видно, як впливають джипи на вразливу природу пісків.

«Рослинність напівпустель утворює поверх барханів так звану «біологічну кірку»: сукупність злаків, лишайників і мохів, які скріпляють піски… Достатньо пішої групи людей, щоб порушити цю хитку екосистему, не говорячи вже про велику кількість потужного автотранспорту», – пояснює еколог.

Нагадаємо, що у 2011 році планувався раллі-рейд з участю Віктора Януковича-молодшого одразу територіями трьох заповідників Українського Полісся. Під впливом громадських організацій організатори заходу змінили маршрут і пустили його в обхід заповідників.

Після цього випадку Мінприроди України заборонило своїм територіальним органам в областях та керівництву наці парків і заповідників погоджувати проведення авто перегонів та раллі-рейдів на заповідних землях. Зокрема, на території Вінницької області було ухвалене спеціальне рішення про заборону джипінгу.

Тож проведення в цьому році раллі-рейду на території національного природного парку «Олешківськім піски» є кричущим порушенням законодавства. Екологічні організації вбачають винними у проведенні цього заходу, передусім, керівництво Державного управління охорони навколишнього природного середовища у Херсонській області і дирекцію самого Національного природного парку, які не виконали пряме доручення Мінекології про неприпустимість проведення таких заходів.

Окрім того, стало відомо, що існує Розпорядження Голови Херсонської облдержадміністрації В.Білого від 14.05.2012 № 357 «Про організацію та проведення в області ІІ етапу Кубка України з автомобільного спорту (ралі-рейди)», в тексті якого всім службам області дається пряме доручення взяти участь у організації заходу.

Тож хто відповість за понівечену природу? І чи відповість за нинішньої влади?

Підготувала Майя Заховайко, «Рідна країна»

26 квітня

Інші дати
Леонід Плющ
1939 –  математик, публіцист, учасник правозахисного руху в СРСР. Дисидент. Член Ініціативної групи захисту прав людини, член Закордонного представництва Української Гельсінської групи.
Розгорнути
Народився Станіслав Тельнюк
(1935, с.Іскрівка Запорізька область – 1990) - український письменник, літературний критик, редактор, перекладач.
Розгорнути
Народився Микола Зеров
(1890, м.Зіньків Полтавська область - 1937) - український літературознавець, лідер «неокласиків», майстер сонетної форми і блискучий перекладач античної поезії.
Емаль Дніпра, сліпучо-синій сплав. Газон алей і голе жовтоглиння, І в поводі прозорого каміння Зелені луки — як розлогий став. Ніколи так жадібно не вбирав Я красоти весняного одіння, Пісок обмілин, жовтобоке ріння, Брунатні лози і смарагди трав. (Микола Зеров)
Розгорнути