chrome firefox opera safari iexplorer

Найстаріший в Україні релігійний часопис святкує свій День народження

06 травня 2012 о 10:13

Найстаріший в Україні релігійний часопис «Місіонар» виходить 115 років. У травні 1897 року майбутній митрополит Андрей Шептицький, а на той час ігумен Львівського василіанського монастиря став співзасновником та ініціатором журналу. Сьогодні можна ознайомитися з архівними матеріалами часопису.

У 1897 році 32-річний ігумен василіан, майбутній митрополит УГКЦ Андрей Шептицький усвідомлював значення друкованого слова, через яке можна доносити до людей знання і правду. У час, коли вийшов перший номер часопису, українці в Галичині відстоювали своє право на мову, традиції, віру, історію.

Із архівних матеріалів, які тепер доступні не лише у друкованому вигляді, але й електронному варіанті, дізнаємося, що рубрики «Розмовна картка», «Питання і відповіді», «Нам пишуть», «Листи з краю», «Подяки за вислухані молитви», «Щоденна молитва» та інші були популярні серед читачів і донині чимало з них актуальні.

У довоєнний час «Місіонар» вирізнявся з-поміж інших часописів своєю індивідуальністю, виглядом, змістом. Друкувалися роздуми про значення душпастирської праці, коментарі до Біблії, сценарії релігійних свят. Протягом року у редакцію надходило близько півтори тисячі листів.

Із кінця ХІХ століття розпочалась перша хвиля міграції українців із Галичини за кордон, а разом з тим і місійна праця. У «Місіонарі» у 1897 році опублікували лист ієромонаха Сильвестра з Бразилії, в якому він розповідає читачам правду про заробітчан і чужину. «Крайній час зарадити біді тих нещасних душ. Священиків треба чим скорше, доки ще тліє у декого віра. Но тут такий священик може рішитися йти, котрий би з гори знав, що йде на чорну працю і котрий був би готовий і на смерть, якщо хоче рятувати душі від погибелі. Праця тут страшна», – писав перший василіанський місіонер в Бразилії Сильвестр Кізима.

Часопис «Місіонар» читали в українській діаспорі. А у роки підпілля УГКЦ, з 1946-го до 1989 року, люди передавали журнал з родини в родину, зауважує головний редактор часопису, отець Корнилій Яремак.

«Цілі покоління тих, які не змогли відвідувати храми, були виховані завдяки «Місіонару». Сьогодні він не може конкурувати з комерційними виданнями, але ми стараємось поліпшити його. І виходимо на ширший формат спілкування в інтернеті. Сьогодні у суспільстві існує неймовірний запит на релігію», – каже отець Корнилій.

«Місіонар» в інтернет-версії

Наприкінці ХІХ століття з кожним наступним номером «Місіонар» збільшував тираж і в роки редакторства отця Плятоніда Філяса навіть сягав від 20 до 50 тисяч. Сьогодні наклад близько 6 тисяч. Все менше людей читають друковані видання. А тому, щоб привернути більшу увагу передусім молоді, часопис почав виходити і в електронній версії, і поєднали довоєнні номери журналу з відновленим 20 років тому часописом.

«Але є одна небезпека, що стосується інтернету. Люди втікають у віртуальне життя і завдання таких, як наш сайт в тому, щоб людину, вхопивши у віртуальному житті, повернути в реальне, – зауважує отець Корнилій Яремак. – Ми намагатимемося повертати людину до живого спілкування через самоосвіту пізнання істини».

Але як сто років тому, так і сьогодні людей цікавили і цікавлять передусім вічні питання: віра, любов, ненависть, помста, справедливість... Як не дивно, але тематика часописів «Місіонар» кінця ХІХ століття актуальна і на початку ХХІ.

28 березня

Інші дати
Дмитро Гнатюк
1925 –  видатний оперний співак. Перший виконавець легендарних пісень «Два кольори» і «Києве мій». Соліст, а з 1988 р. – головний режисер Національного театру опери та балету ім. Т.Шевченка. Герой України.
Розгорнути
Олекса Гірник
1912 – український дисидент, політв’язень. У 60-ту річницю проголошення самостійності України Центральною Радою, 22 січня 1978 р., вчинив самоспалення біля могили Т.Шевченка на Чернечій горі на знак протесту проти русифікації. Герой України (2007, посмертно).
Розгорнути
Народився Юліан Бачинський
(1870, с.Новосілка Тернопільська область – 1940) - український громадський і політичний діяч, публіцист, автор праці «Україна Irredenta», в якій обґрунтував необхідність створення української незалежної держави.
"Вільна, велика, політично самостійна Україна, одна, нероздільна від Сяну по Кавказ!". (Юліан Бачинський)
Розгорнути