chrome firefox opera safari iexplorer

Сьогодні відсвяткувати Івана Купала можна буде на будь-який смак

07 липня 2012 о 09:18

У цю суботу у Києві можна буде відзначити День Дніпра, стати свідком міжнародного лицарського турніру, майстер-класу з плетіння вінків, а також взяти участь у різноманітних народних розвагах.

Так, у столиці на Подолі 7 липня святкуватимуть «День Дніпра». Цьогоріч організатори запрошують усіх охочих долучитися до параду вишиванок.

Святкова хода, яка відбудеться на вулиці Петра Сагайдачного, розпочнеться о 15:00, а продовжиться дійство на Контрактовій площі.

У програмі свята: лицарський турнір, конкурс краси «Дніпровська русалонька», нагородження переможців дитячого творчого конкурсу «Дніпро – річка моєї Батьківщини».

Увечері відбудеться святковий гала-концерт за участю відомих виконавців, серед, яких своїми виступами порадують гурти «Тартак», «Сварожичі» та «Пісняри».

У зв’язку з проведенням заходу, 7 липня з 11:00 до 22:00 буде перекрито дорожній рух на Контрактовій площі.

У козацькому селищі «Мамаєва Слобода» (Київ, вул. М. Донця, 2) відбудеться Третій міжнародний великий лицарський турнір «Шабля «Козака Мамая».  7 липня гості селища побачать цікавий парад-презентацію лицарських команд, показові виступи команд (стички, джигітовка), а також стануть свідками першого кола змагань.

У «Парку Київська Русь», що у селі Копачів Обухівського району Київської області, теж очікується насичена програма до свята Івана Купала. Так, 7 липня на вас чекають урочистий ритуал «Посвяти гостей Парку в жителі Древнього Києва», майстер-клас із плетіння вінків, захопливе дійство «Князівське полювання» від кінного театру «Парк Київська Русь», потіхи та забави з рядженими — ведмедем, козою та скоморохами, демонстрація та уроки з володіння середньовічною зброєю за участю глядачів, майстер-клас зі слов’янської каліграфії.

У вечірній програмі — запальні слов’янські танці, середньовічний мега-хоровод з гостями Парку, стрибки через вогнище, ворожіння та старовинний обряд спалюванням опудала Купали.

А за 6 км від Києва, у с. Нові Петрівці, на гостинному подвір’ї Хутору Савки вас чекатимуть справжні Купальські вечорниці.

Купальські вечорниці – це передусім нагода розважитись у колі шанувальників фольклору та власноруч долучитись до відтворення найцікавішого, як нам здається, свята літнього хліборобського циклу.

На вас чекає доброзичлива атмосфера, теплий сільський вечір, вінки з польових квітів, запах свіжоскошеної трави, холодний хлібний квас, співи і хороводи від фольклорного гурту «Володар», незвична екскурсія подвір’ям від пана Савки, традиційні довколохатні роботи селян та творчі майстер-класи.

А також видовищні обряди «Наряджання Івана», «Спалення Марени», «водіння куста» та багацько інших. І на останок – частування козацьким кулішем, чумацькою юшкою «Шарпанкою» та овочево-м’ясними стравами, приготованими прямісінько у польовій печі.

Гостем свята запрошено фольклорний гурт «Володар», який нещодавно представляв Україну на міжнародному етно-фестивалі Skamba Skamba Kankliai 2012, Вільнюс, 24-27 травня.

«Рідна країна»

19 квітня

Інші дати
Мар’ян Крушельницький
1897 – український актор, режисер. Один із фундаторів українського театру.
Розгорнути
Народився Марко Бараболя (Рознійчук Іван Федорович)
(1910, с.Ділове Закарпатська область - 1945) - український письменник-сатирик, «королем закарпатського гумору» називали його сучасники.
«Не сумуйте, полонини ! Засихайте, сльози! Зацвітайте, черемшини! Смійтесь, верболози» (Марко Бараболя)
Розгорнути