chrome firefox opera safari iexplorer

Кредитки більшості українців можуть заблокувати?

31 серпня 2012 о 15:28

Платіжні пластикові карти можуть бути заблоковані через конфлікт Національного банку та Міжнародних платіжних систем (МПС).

Предметом суперечки є вимога НБУ про те, що послуги МПС повинні оплачуватися винятково в гривні, причому це правило поширюється на всі транзакції, що здійснюються в межах України з використанням карт, емітованих банками-резидентами.

За порушення цього правила банки будуть штрафувати, пише «Коментарі».

Тим не менш, МПС продовжують виставляти банкам рахунки в іноземній валюті. Зі свого боку, банкіри побоюються, що регулятор не стане закривати очі на ці порушення і почне їх карати.

У перелік порушників можуть потрапити більше 100 банків — членів Visa і більше 80 — членів Мaster Сard.

У цьому випадку фінустанови мають намір виставити рахунки на оплату штрафів самим Міжнародним платіжним системам. Одночасно, при переході на гривневі розрахунки платіжні системи можуть підвищити тарифи у гривнях, щоб нівелювати курсові ризики.

Не виключено, що частину цих витрат банки перекладуть на своїх клієнтів. Альтернативним ж сценарієм розвитку подій може стати повна зупинка банками платежів платіжним системам за надані послуги, щоб уникнути гніву НБУ.

Правда, в цьому випадку вони ризикують спровокувати справжній колапс на банківському ринку. Тотальні неплатежі можуть призвести до блокування платіжними системами авторизації вітчизняних банків.

«Якщо банк перестає розраховуватися з платіжною системою, його авторизація може бути заблокована протягом 10 хвилин, особливо в умовах кризи. Натиснути на кнопку в даному випадку набагато швидше, ніж закрутити вентиль на газопроводі», — пояснили експерти.

При блокуванні авторизації власники карток не зможуть користуватися «пластиком» як в Україні, так і за кордоном. Сценарій блокування банків та їх карток може призвести до банківської кризи, що вкрай небажано для всіх. Тому фінансисти сподіваються на компроміс.

Джерело: ТСН
Розділи: Суспільство

27 липня

Інші дати
Володимир Воробйов
1876 – професор анатомії, член АН УРСР. Засновник школи функціональної динамічної анатомії. Створив у Харкові перший у світі «Музей становлення людини». Автор «Атласу анатомії людини» в 5 т.
Розгорнути
Володимир Маковський
1870 – український учений у галузі турбінобудування. Засновник вітчизняної наукової школи газотурбобудування.
Розгорнути
Народився Іван Гнатюк
(1929, с. Дзвинячі Тернопільської обл. - 2005) -  український поет. Автор збірок "Паговіння", "Калина", "Повнява", "Жага", "Життя", "Дорога", "Чорнозем", "Турбота" та ін.
Розгорнути
Народився Володимир Короленко
(1853, м.Житомир – 1921) — письменник, журналіст, публіцист і громадський діяч. Автор вторів «Сліпий музикант», «У поганому товаристві», «Сорочинська трагедія» та ін.
«Ні, не вихваляти треба терор, а застерігати від нього, звідки б він не виходив. І благо тій стороні, яка першою зуміє відокремитись від кривавого туману, й першою згадає, що мужність у відкритому бою може йти поряд із людяністю і великодушністю до переможеного… Історія нас розсудить…». (Володимир Короленко).
Розгорнути