chrome firefox opera safari iexplorer

З 19 листопада усіх померлих відправлятимуть на розтин

09 листопада 2012 о 14:13

З 19 листопада, згідно з новим Кримінально-процесуальним кодексом, усім покійним, за винятком тих, хто помирає в лікарні, наказано проводити судово-медичну експертизу. Забрати тіло родича з моргу можна буде лише за наявності довідки з прокуратури.

Про це йдеться у статті газети«Ратуша».

Раніше в Україні потребу судмедекспертизи встановлювала міліція. Тепер ніхто не омине патологоанатома – ні давно хворий дідусь, ні столітня бабуся. Але, пише «Ратуша», штати обласного бюро судово-медичної експертизи та моргів не збільшуються.

Якщо закон набуде чинності, то в середньому патологоанатому доведеться робити 30 розтинів за добу. Крім того, в Україні не готові до такого, бо бракує холодильних камер, де можна зберігати тіла, і місць для розтинів.

У газеті пишуть, що додатковим клопотом для родичів померлих є четвертий пункт 238-ї статті нового кодексу – тіло після розтину можна забрати лише з дозволу прокуратури.

«Уже впродовж п’яти років бюро судово-медичної експертизи співпрацює лише з міліцією. Тобто від початку розслідування справи і до суду – все компетенція міліції, а прокуратура лише спостерігає за діями міліції. А тепер на місце пригоди виїжджатимуть міліція та судово-медичний експерт. Потім вони привозять тіло померлого на судово-медичну експертизу, де роблять розтин, а дозвіл, щоб забрати тіло, треба брати в прокурора», – йдеться у статті.

Джерело: ZIK
Розділи: Суспільство

25 квітня

Інші дати
Вероніка Черняхівська 
1900 – українська письменниця, поетеса-лірик, перекладачка (медичні праці, «Місячна долина» Дж. Лондона, «Прорість» Е. Золя, «Олівер Твіст» Ч. Діккенса). Онука письменника М. Старицького.
Розгорнути
Народився Микола Трублаїні (Трублаєвський Микола)
(1907, с. Вільшанка, Вінницька область – 1941) - український письменник, автор творів для дітей та юнацтва - «Мандрівки», «Шхуна «Колумб», науково-фантастичного роману «Глибинний шлях».
«Будь хоробрим, витривалим. Це потрібно для Батьківщини, для тебе самого. Учись у мужніх, кмітливих, стійких, наслідуй їх. Вони допоможуть тобі стати справжнім громадянином...» (Микола Трублаїні)
Розгорнути