chrome firefox opera safari iexplorer

З 19 листопада усіх померлих відправлятимуть на розтин

09 листопада 2012 о 14:13

З 19 листопада, згідно з новим Кримінально-процесуальним кодексом, усім покійним, за винятком тих, хто помирає в лікарні, наказано проводити судово-медичну експертизу. Забрати тіло родича з моргу можна буде лише за наявності довідки з прокуратури.

Про це йдеться у статті газети«Ратуша».

Раніше в Україні потребу судмедекспертизи встановлювала міліція. Тепер ніхто не омине патологоанатома – ні давно хворий дідусь, ні столітня бабуся. Але, пише «Ратуша», штати обласного бюро судово-медичної експертизи та моргів не збільшуються.

Якщо закон набуде чинності, то в середньому патологоанатому доведеться робити 30 розтинів за добу. Крім того, в Україні не готові до такого, бо бракує холодильних камер, де можна зберігати тіла, і місць для розтинів.

У газеті пишуть, що додатковим клопотом для родичів померлих є четвертий пункт 238-ї статті нового кодексу – тіло після розтину можна забрати лише з дозволу прокуратури.

«Уже впродовж п’яти років бюро судово-медичної експертизи співпрацює лише з міліцією. Тобто від початку розслідування справи і до суду – все компетенція міліції, а прокуратура лише спостерігає за діями міліції. А тепер на місце пригоди виїжджатимуть міліція та судово-медичний експерт. Потім вони привозять тіло померлого на судово-медичну експертизу, де роблять розтин, а дозвіл, щоб забрати тіло, треба брати в прокурора», – йдеться у статті.

Джерело: ZIK
Розділи: Суспільство

27 липня

Інші дати
Володимир Воробйов
1876 – професор анатомії, член АН УРСР. Засновник школи функціональної динамічної анатомії. Створив у Харкові перший у світі «Музей становлення людини». Автор «Атласу анатомії людини» в 5 т.
Розгорнути
Володимир Маковський
1870 – український учений у галузі турбінобудування. Засновник вітчизняної наукової школи газотурбобудування.
Розгорнути
Народився Іван Гнатюк
(1929, с. Дзвинячі Тернопільської обл. - 2005) -  український поет. Автор збірок "Паговіння", "Калина", "Повнява", "Жага", "Життя", "Дорога", "Чорнозем", "Турбота" та ін.
Розгорнути
Народився Володимир Короленко
(1853, м.Житомир – 1921) — письменник, журналіст, публіцист і громадський діяч. Автор вторів «Сліпий музикант», «У поганому товаристві», «Сорочинська трагедія» та ін.
«Ні, не вихваляти треба терор, а застерігати від нього, звідки б він не виходив. І благо тій стороні, яка першою зуміє відокремитись від кривавого туману, й першою згадає, що мужність у відкритому бою може йти поряд із людяністю і великодушністю до переможеного… Історія нас розсудить…». (Володимир Короленко).
Розгорнути