chrome firefox opera safari iexplorer

В Україні знову стало проблемно отримати закордонний паспорт

15 січня 2013 о 09:17

В Україні знову спостерігаються проблеми з видачею закордонних паспортів. В газету Сегодня звернулися читачі, які скаржаться, що з кінця минулого року не можуть отримати нові паспорти.

"Мені і чоловікові потрібно терміново отримати нові закордонні паспорти. Але, звернувшись в паспортний стіл Оболонського району в столиці, дізналися, що заявки на терміновий випуск там не приймають взагалі, а за звичайним оформленням (за місяць) ніяких прогнозів дати не можуть. Цитую співробітника відділення: «Може, завтра, а може, через два місяці», — цитує  Сегодня мешканку Києва.

Сім'я також звернулася за допомогою до фірм, які за певну суму готові в короткий термін допомогти отримати закордонний паспорт, однак і вони не змогли відповісти, коли можна отримати готові документи.

Сегодня звернулася до відділення Держміграційної служби (колишні ВВІРи), які з 1 січня оформляють закордонні паспорти, щоб дізнатися причину затримки. Як з'ясувало видання, проблема існує не тільки в Києві, але і в регіонах. «У нас видача закордонок гальмує. Самі не знаємо, коли зможемо видавати їх. Думаємо, це відбувається або через передачу повноважень МВС з видачі документів Міграційній службі, або через біометричні паспорти», — заявили в одному з відділень ГМС в Дніпропетровську .

Водночас, в Держміграційній службі заявили, що про проблему не чули. «У нас немає сигналів, що десь затримують видачу закордонних паспортів. Наші підрозділи працюють справно і видають вчасно документи», — заявила газеті Сегодня директор Департаменту паспортної роботи та громадянства ГМС Діна Пімахова.

У відомстві порадили всім, кому потрібен закордонний паспорт, не довіряти чуткам, а подавати документи і приходити за ним в призначений день. За правилами, паспорт через місяць повинен бути готовий. А якщо вчасно не видали документ, то потрібно скаржитися в міграційну службу за телефоном (044) 383-76-26, пише газета.

Як відомо, 1 січня почав діяти Закон Про єдиний демографічний держреєстр, що передбачає введення біометричних паспортів. Однак, як пише Сегодня, біометричні паспорти з чіпами з'являться через три місяці.

Як повідомили в МВС, до цього громадяни країни будуть отримувати документи старого зразка. За даними влади, паспорт з вбудованим чіпом, на якому в електронному вигляді буде розміщена фотографія власника та інша інформація (наприклад, відбитки пальців), неможливо підробити.

Закордонний паспорт залишиться таким же, як зараз, лише в обкладинку вмонтують електронний чіп. При цьому внутрішній паспорт перетвориться на пластикову картку, а свідоцтва про народження скасують, оскільки замість них немовляті будуть видавати такий же паспорт, як і дорослому, терміном на десять років.

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути