chrome firefox opera safari iexplorer

Після десятирічної перерви до Києва з виставою приїздить Армен Джигарханян

05 лютого 2013 о 14:05

Народний артист СРСР Армен Джигарханян — один iз небагатьох флагманів найкращих часів радянського кінематографа, що не розгубив своєї шаленої популярності і в наші дні. 78–річний актор, який зіграв у понад трьохстах фільмах, за що був удостоєний відповідного запису у Книзі рекордів Гіннесса, сьогодні увесь свій час віддає Московському драматичному театру під керівництвом Армена Джигарханяна. Вистава «Театр часів Нерона і Сенеки» режисера Дмитра Ісаїчева, яку кияни зможуть переглянути на сцені Театру імені Франка сьогодні та завтра, датована 2011 роком.

З п’єсою Едварда Радзинського, яка лягла в основу спектаклю і була надзвичайно популярною років тридцять тому, у Джигарханяна особливі стосунки. Ціле десятиліття він виходив у ролі правителя Риму Нерона у виставі театру імені Маяковського. А нині увійшов у цю ріку вдруге, але вже у своєму театрі і вже як Сенека. Джигарханян з’являється на початку першого акту — статечний, убілений сивиною. «Старість, — тихо скаже він, — вечорами одягаю дві туніки й все одно мерзну». Але особливо розговоритися Сенеці не судилося — вчителю не дає розкрити рота його ж учень Нерон (Семен Штейнберг). Жорсткий клінч двох антиподів триває протягом усього дійства. Утім у цій історії героєві Джигарханяна таки вдасться отримати моральну перемогу над холоднокровним убивцею…

Актори театру під керівництвом Джигарханяна — його колишні студенти. Яких він навчав «розповідати про те, що болить», оскільки «в театрі ми, і актори, і глядачі, зустрічаємося тому, що у нас є проблема». Те, що болить йому і про що він зараз хотів би сказати зі сцени, Армен Борисович формулює наступним чином: «Уявити собі більш аморальне середовище, ніж наше, важко. Так, люди ходять у церкву, ставлять свічки, прикладаються до святинь. Але при цьому — повна відсутність моралі…»

18 квітня

Інші дати
Народився Микола Сумцов
(1854, м. Петербург, Росія - 1922) - український фольклорист, етнограф, літературознавець та громадський діяч. Один з фундаторів Харківської громадської книгозбірні (1886).
Розгорнути
Народилася Уляна Кравченко (Юлія Шнайдер)
(1860, м. Миколаїв Львівська область – 1947) - українська письменниця, активістка українського жіночого руху. Автор повісті «Хризантеми» та багатьох збірок віршів.
Розгорнути
Народився В’ячеслав Липинський
(1882, с.Затурці Волинська область – 1931) - український політичний діяч польського походження, історик, соціолог, публіцист, теоретик українського консерватизму.
«Державу Українську може здійснити наша любов до неї, а не ненависть до її ворогів» (В’ячеслав Липинський)
Розгорнути