chrome firefox opera safari iexplorer

У Лондонському театрі прочитають українські п’єси

12 березня 2013 о 14:29
У знаменитому лондонському театрі Royal Court починають сценічні читання нових п’єс сучасних українських та грузинських драматургів.

Упродовж двох років автори спільно з трупою театру працювали над своїми творами і тепер представлять їх на одній із провідних сцен Британії, пише Радіо Свобода.

Театр Royal Court у Лондоні є своєрідною лабораторією, в якій експериментальним шляхом формується і розвивається сучасна драма. Рух театру у напрямку нової драматургії розпочався 1956 року – із п’єсою Джона Осборна «Озирнись у гніві».

Вона увібрала в себе розчарування і невдоволення післявоєнного покоління і стала символом нової літературної течії – драматургії «сердитих молодих людей».

Відтоді Royal Court знають як театр, на сцені якого обговорюють найгостріші проблеми сьогодення. Саме тут зробили свою кар’єру найуспішніші сучасні британські драматурги: Сара Кейн, Марк Равенглілл, Керіл Черчіл, відомі своїми оригінальними, провокаційними, а подекуди й шокуючими п’єсами.

Вже понад 15 років театр Royal Court проводить навчальні програми для драматургів у різних країнах. 2011 року такий проект розпочали для авторів з України та Грузії, участь у ньому взяли по сім драматургів-початківців з кожної країни.

Два роки вони разом з режисерами та акторами театру працювали над своїми першими п’єсами, і тепер найкращі з них – три українські та одну грузинську – прочитають на сцені Royal Court.

Українську сторону представить Євген Марковський, який до участі у проекті п’єс взагалі не писав, а на конкурсний відбір подав оповідання. Каже, що саме під час майстер-класів театру Royal Court зрозумів, що хоче писати для театру.

П’єса Євгена Марковського має назву Twatted («Алкаш»). За словами автора, це трагедія редукції чоловічого начала, або, якщо простіше, комедія про виродження сучасних українських чоловіків.

Сценічні читання у театрі Royal Court триватимуть до 16 березня.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути