chrome firefox opera safari iexplorer

Ізоляція від суспільства підвищує рівень смертності

22 квітня 2013 о 15:35

Вчені з Китаю з'ясували, що ізоляція від суспільства веде до підвищення рівня смертності, пише MIT Technology Review.

Вчені проводили експеримент, досліджуючи соціальні зв'язки вогняних мурах та мух-строкатокрилок. Автори спостерігали, як швидко вмирають особини, якщо їх ізолювати від колонії.

Як з'ясувалося, мурахи і мухи, що залишилися без спілкування з родичами, гинули значно швидше, ніж соціалізовані комахи.

Причому, мухи гинули у випадку самотності у десять разів рідше, ніж мурашки. Це, на думку вчених, говорить про більш міцні соціальні зв'язки у мурашиних спільнотах.

Це підтвердилося у багаторазових експериментах із поправкою на кількість комах, які гинули відразу після ізоляції від колонії.

У своїй роботі дослідники також призводять порівняльний аналіз смертності серед людей, оцінивши середню тривалість життя неодружених та вдівців. З'ясувалося, що підвищена смертність найбільш характерна для молодих вдівців, що вчені пояснюють сильною прив’язаністю між молодими людьми.

З віком, як підсумовують автори роботи, міцність соціальних зв'язків у шлюбі слабшає і не так сильно впливає на людину.

За результатами експериментів вченим вдалося скласти рейтинг міцності зв'язків, у який також потрапили дані більш ранніх досліджень спільнот бджіл. Рейтинг виглядає наступним чином (від слабких зв'язків до сильних): мухи-строкатокрилки; мурахи за відсутності матки; мурахи у присутності матки; одружені чоловіки старше 50 років; одружені чоловіки молодше 30 років; бджоли.

Зазначимо, що у січні цього року в геномі південноамериканських вогняних мурашок знайшли особливий «суперген» із 600 ділянок ДНК, який визначає їхню соціальну поведінку.

20 квітня

Інші дати
Павло Луспекаєв
1927 –  кіноактор. Знімався в фільмах: роль Верещагіна («Біле сонце пустелі»), «Республіка ШКІД», «Піднята цілина», «Вся королівська рать».
Розгорнути
Ґео (Юрій) Шкурупій 
1903 – український прозаїк, поет, представник напрямку панфутуризм; редактор, кіносценарист.
Розгорнути
 Володимир Шульгін 
1894 – студентський діяч, син Якова Шульгіна, організатор і керівник Української Студентської Громади в Києві. Загинув у бою під Крутами.
Розгорнути