chrome firefox opera safari iexplorer

Найдешевший ставок в Україні коштує 104 тисячі грн

10 квітня 2013 о 16:06

В Україні взяти в оренду можна не тільки житло, а навіть ставок. Gazeta.ua поцікавилась, які водойми продають і скільки вони коштують. Для цього дослідили оголошення на кількох сайтах.

Так, 1,6 млн грн хочуть підприємці за ставок в Кагарликському районі Київської області. Водойма має площу 14 гектарів. Розташована за 90 км від Києва по Обухівській трасі. Її можна придбати для відпочинку з родиною або як бізнес. Ставок зариблений коропом, білим амуром, білим та строкатим товстолобом, лином, судаком, карасем, окунем, товарним раком. Живиться з малої річки та з підземних і наземних питних джерел. Лісовий природний ландшафт на березі особливо цінується рибалками і відпочивальниками, сказано в оголошенні. Обіцяють, що у перспективі поруч можна збудувати ресторан, готель, заїжджий двір або рибальську базу. Перебуває в оренді на 20 років з правом пролонгації. За бажанні можна збільшити термін оренди до 49 років.

Ставок площею 20 гектарів продають в півсотні кілометрів від міста Валки Харківської області. Просять за нього 650 тис. грн. В оголошенні зазначено, що водойма добре зариблена великими коропами — до 18 кг, амуром — до 12 кг, карасем — до 1,2 кг. Також є щуки, соми, судаки та лини. На ставку організована трофейна риболовля, проведена електрика. Зазначено, що місце перебуває в оренді до 2055-го року.

Озеро в Бельбекській долині Криму коштує 480 тис. грн. Має площу водної гладі — 7 гектарів. Загальна площа з територією — 9 га. Озеро має вапнякове дно, відрізняється чистою водою. Максимальна глибина — 10 м, середня глибина — 4,5 м, ширина — 210 м, довжина — 420 м. «Воно розташоване в одній з наймальовничіших долин, — пишуть продавці. — Повз прокладено безліч туристичних маршрутів, таких як Великий каньйон Криму, гора Ай-Петрі, Бахчисарайський парково-палацовий комплекс, печерний чоловічий монастир. Поруч є відомі стародавні печерні міста — Мангуп-Кале, Ескі-Кермен, стародавні печерні монастирі Шултан і Чалтирь, давно стали одними з найпопулярніших визначних пам'яток серед туристів, які відвідують Крим. З земельної ділянки, що примикає до озера відкривається чудовий панорамний вид на Кримські гори, а також на „Сфінкси долини царів“ — природні фігури вивітрювання». Поряд транспортні розв'язки Севастополь-Бахчисарай-Сімферополь, Севастополь — Ай-Петрі — Ялта і трасу Сімферополь — Бахчисарай — Ай-Петрі — Ялта. У 15 хвилинах їзди на автомобілі — «найчистіші піщані пляжі» з відкритим морем, в 20 хвилинах їзди — Севастополь, в 10 хвилинах їзди розташований аеропорт Бельбек, в 40 хвилинах їзди розташований аеропорт Сімферополь. Орендарем водного об'єкта (на 49 років з 2008 року) є приватне підприємство. Запевняють, що має всі необхідні документи, які підтверджують право оренди: рішення, договори, узгодження (на дамбу, водну гладь і прилеглу територію).

За 400 тис. грн продають озеро в селі Пінчуки Васильківського району Київської області. Воно перебуває в оренді на 49 років. Має площу — 8 гектарів разом із прибережною зоною.

Найдешевший ставок коштує 104 тис. грн. Він розташований у селі Шевченківське Новомиколаївського району Запорізької області. Має площу — 10 гектарів. Створений в 1953-му році, з того часу не спускався. Продавці кажуть, що готові торгуватись.

За законом ставки в Україні продавати та купувати не можна. Згідно зі статтею 6 Водного кодексу, водні об'єкти можуть передаватися виключно у тимчасове користування. Тобто, розпоряджається ними держава в особі компетентних органів.

«Але у нас можна взяти в оренду так звану водну гладь або водне дзеркало. Його беруть, наприклад, на термін 49 років. Людині — 40 років, вона бере ставок на такий довгий термін. І на життя, як кажуть, вистачить, — пояснює голова Національної ради ріелторської палати Віктор Несін. — Як правило, власники отримували ці озера безкоштовно „за якісь коврижки“. Вони людині не потрібні, тому і з'являються потім такі оголошення. Весь пакет документів — це договір оренди. І, грубо кажучи, продається право оренди. Тобто переоформлюється договір з одного на іншого. І використовуються тут не дуже прозорі схеми».

За словами юриста, оренда не дає гарантії, що озеро залишиться за людиною.

«У нас були випадки, коли договори оренди розривали на дуже великі суми. Здавали в оренду, потім вигадували сто причин. Договір оренди можна завжди розірвати. Є безумовний ризик. Хтось заплатить гроші, завтра договір визнають в судовому порядку недійсний і все. Гроші ніхто повертати не буде», — зазначає фахівець.

Розділи: Суспільство

29 березня

Інші дати
Марія Вольвач
1841 – українська поетеса, письменниця, громадсько-культурна діячка.
Розгорнути
Народилася Марійка Підгірянка
1891 – Марійка Підгірянка (Марія Ленерт-Домбровська) – українська поетеса, педагог. Авторка збірки поезій «Відгуки душі», поеми «Мати-страдниця», книжок для дітей «Вертеп», «Святий Миколай на Підкарпатській Русі», «Малий Василько», «Кравчиня Маруся», «Юркова мандрівка», «Зайчик і Лисичка», байок, казок, пісень, загадок.
«Спіть, діточки, спіть, Віченька стуліть ! Дрібен дощик стукотить, Вікнам казку гомонить… Дрібен дощик пада там, А тут тихо, тепло нам. При матусі рідненькій, У світличці чистенькій. Спіть, діточки, спіть. Віченька стуліть» (Марійка Підгірянка)
Розгорнути