chrome firefox opera safari iexplorer

Софію та Лавру включать до Держреєстру нерухомих пам’яток України

18 квітня 2013 о 10:35

Софію Київську та Києво-Печерську лавру включать до Державного реєстру нерухомих пам’яток України за категорією національного значення. Про це Міністерство культури України повідомило народного депутата України (фракція «Батьківщина»), голову підкомітету з питань охорони та популяризації культурної спадщини Олександра Бригинця у відповідь на його звернення щодо включення зазначених святинь до Держреєстру, передає УНН з посиланням на прес-службу політика.

«Я дуже радий, що Міністерство нарешті розплющило очі і вирішило включити Софію та Лавру до Реєстру. Але той факт, що охоронювані ЮНЕСКО видатні українські пам’ятки не є пам’ятками в Україні з юридичної точки зору, як на мене, ганьба та неповага до культурної спадщини нашої країни», — обурений О. Бригинець.

На переконання нардепа відсутність у Держреєстрі таких значних пам’яток як Софія і Лавра, говорить про те, що в Реєстрі панує хаос. Саме тому Бригинець звертався до Кабінету міністрів України з вимогою здійснити ревізію Реєстру.

Нагадаємо, що Постановою КМУ від 27 грудня 2001 р. N1761 до Державного реєстру нерухомих пам′яток України було внесено до категорії «пам’ятки національного значення» низку заповідників, зокрема Софію Київську та Києво-Печерську лавру. Але Постановою КМУ від 3 вересня 2009 р. N 928 їх було виключено з цього переліку. Слідом за згаданою Постановою 2009 року мала вийти інша постанова, яка б включила унікальні об’єкти до Реєстру вже як комплекс споруд, але, певно, у зв’язку зі зміною уряду, цей документ так і не вийшов.

На сьогодні слово «національний» в статусі Національного заповідника «Софія Київська» та «Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника» стосується назви закладу, а не пам’ятки, на території якого знаходяться заклад.

Довідково: Де́нь пам'ято́к істо́рії та культу́ри — свято України. Відзначається щорічно 18 квітня. Припадає також на Міжнародний день пам'яток і визначних місць. Свято встановлено в Україні «…на підтримку ініціативи вчених, архітекторів, реставраторів, працівників державних органів охорони пам'яток історії та культури…» згідно з Указом Президента України «Про День пам'яток історії та культури» від 23 серпня 1999 року № 1062/99.

16 квітня

Інші дати
Феодосій Федченко
1911 –  український метролог, фізик-експериментатор. Створив найточніший маятниковий годинник – астрономічний годинник Федченка (АГФ), яким оснащено більшість обсерваторій, станцій метро і телецентрів країн колишнього СРСР.
Розгорнути
Народився Борис Возницький
(1926, с. Ульбарів Рівненської обл. - 2012) - український мистецтвознавець, академік Української академії мистецтв, Герой України, лауреат Національної премії ім. Т. Шевченка, заслужений працівник культури України та Польщі, президент Українського національного комітету Міжнародної ради музеїв (ІСОМ), доктор honoris causa.
Розгорнути
Народилася Христина Алчевська (Журавльова)
(1841, м.Борзна Чернігівська область – 1920) - український педагог, організатор народної освіти, популяризатор української мови, народної пісні, творчості Тараса Шевченка. У своїй садибі у Харкові у 1899 році встановила перший у світі пам»ятник Тарасу Шевченку.
«Людина, яка в час масової безграмотності, працю задля просвіти народу зробила девізом свого життя і залишилася вірною тому девізові”. (Микола Сумцов про Христину Алчевську)
Розгорнути