chrome firefox opera safari iexplorer

Під загрозою знищення будинок Михайла Коцюбинського на Вінничині

15 липня 2013 о 17:48

Під загрозою знищення перебуває пам’ятка історії – будинок, в якому жив український письменник Михайло Коцюбинський у місті Бар Вінницької області. Свого часу в цьому будинку був музей письменника (його відкрили у 1960 році). Музею вже немає, а скоро може бути втрачено і сам об’єкт культурної спадщини.
Рішенням Вінницького обласного комітету депутатів від 10.06.1971 будинок М. Коцюбинського взято на облік як пам’ятку історії місцевого значення під № 313. В обліковій картці на пам’ятку (1975 рік) її технічний стан визначено як аварійний, в якому вона перебуває дотепер (акт обстеження технічного стану від 17.01.2007).

У квітні 2008 року Барська міська рада прийняла будинок М. Коцюбинського до комунальної власності міста й передала його з балансу районного Центру дозвілля на баланс Барського КПП. Нині будинок М. М. Коцюбинського разом із землею та садибою передано в користування Свято-Троїцькому Браїлівському жіночому монастирю (УПЦ МП) за умови дотримуватися всіх пам’яткоохоронних норм щодо будівлі.

Однак, за рекомендаціями експертного висновку Держпідприємства «Державний науково-дослідний інститут будівельних конструкцій» від 04.08.2010, було прийнято рішення знести будинок М. Коцюбинського.

Як зазначається, Всеукраїнська Асоціація музеїв і заповідників оприлюднила резолюцію Музейно-експертної ради ВУАМ як заклик до всіх небайдужих стати на захист пам’ятки, повідомляє «Музейний простір».

Джерело: zik.ua
Розділи: Новини культури

19 березня

Інші дати
Народився Максим Рильський
(1895, м. Київ – 1964) – український поет, перекладач, публіцист, громадський діяч.
Прислухайтесь, як океан співає — Народ говорить. І любов, і гнів У тому гомоні морськім. Немає Мудріших, ніж народ, учителів; У нього кожне слово — це перлина, Це праця, це натхнення, це людина. Не бійтесь заглядати у словник: Це пишний яр, а не сумне провалля» (Максим Рильський)
Розгорнути
Народився Марко Вороний
1904 – український поет, театрознавець, перекладач. Переклав українською мовою «Інтернаціонал», «Марсельєзу», «Варшав’янку», багато творів західноєвропейської класики. Автор книг для дітей, збірки віршів «Форвард». Син Миколи Вороного. Репресований.
Розгорнути