chrome firefox opera safari iexplorer

Новий генплан Києва: Аеропорт «Жуляни» винесуть за межі міста

30 серпня 2013 о 16:57

Архітектурно-містобудівна рада схвалила новий Генеральний план Києва — документ, який визначить розвиток міста на десятиріччя. Серед нововведень — перенесення аеропорту «Жуляни» за межі столиці, ліквідація двох автовокзалів, створення острівної «республіки» тощо.

Про це «Вестям» розповів головний архітектор міста Сергій Целовальник, пише Укрінформ.

«Аеропорт „Київ“ в Жулянах з центру міста пропонують перенести у район Великої Бугаївки у Васильківському районі. Однозначно ліквідують автовокзали „Центральний“ і „Південний“, а маршрути перенесуть на новий автовокзал на Теремках», — відзначає видання.

Зелене «серце» столиці, що складається з 37 дніпровських островів, зараз поділене між сімома районними адміністраціями.

Усі їх пропонується об'єднати в автономну територію зі своїм управлінням. На півночі і півдні, де острови ще не сильно зачеплені цивілізацією, буде комплекс для екотуризма. А в районі Гідропарку, Труханового, Венеціанського і Долобецького — зони для активного відпочинку (спортивні парки і розваги).

Згідно з Генпланом, будівництво метро на Троєщину, яке почнеться вже цього року, буде завершено через 5-7 років. Нова лінія піде по центральному проспекту житлмасива — проспекту Маяковского, а не по вул. Бальзака, як планувалося раніше.

"Заплановано відгалуження на дві станції від «синьої» лінії на майбутній житловий масив Теремки-3 (50 тис. жителів), а також будівництво підземки на Виноградар (це далека перспектива). Зроблять додаткові входи на станціях «Вокзальна», «Університет», «Олімпійська», «Дружба Народів», — зазначається у публікації.

З'яиться також більше пішохідних маршрутів, покажчиків, велодоріжок і парковок. Найбільш амбітний пішохідний маршрут — «Київ самобутній», який вже почали реалізовувати. Він охоплює територію історичного Подолу від Колони Магдебурзького права до Верхнього і Нижнього валів, від Дніпровської набережної до Андріївського узвозу.

Крім того, повідомив Целовальник, у Генплані заборонено будь-яке будівництво в історико-архітектурних заповідниках «Києво-Печерська Лавра» і «Софія Київська», а в центрі міста забудову обмежать 16-ма поверхами (на Подолі — до п'яти). Усі скандальні ділянки, які були раніше відведені під будівництво, в Генплані виключені.

Житлову забудову пропонується вести на правому березі (район Теремків), що дозволить зменшити трафік із спальних районів через Дніпро. На лівому березі з'являться бізнес-квартали, головним з яких стане «Київ Сіті» на Княжому затоні.

Протягом півроку новий Генеральний план столиці має розглянути державна експертиза і схвалити Київрада.

Розділи: Суспільство

28 квітня

Інші дати
Народився Микола Івасюк
(1865, с.Заставна Чернівецька область - 1937) – український художник. Автор картин «В'їзд Богдана Хмельницького до Києва», «Богдан Хмельницький під Зборовом», «Битва під Хотином», «Іван Богун у бою під Берестечком».
Ах, не смійтеся ви наді мною, - Не для вас я Вкраїну люблю ! Не для вас виливаю ці сльози з журбою, Що ніхто їх не бачить нічною добою, Коли довго від думок не сплю. Хіба можете ви зрозуміти, Як її я кохаю, люблю ? Та коли б не вона, то для чого б і жити ? Але що… що вам, бідним, про це говорити… Чи ви любите матір свою ? (Павло Тичина)
Розгорнути
Народився Георгій Вороний
(1868, с. Журавка Чернігівська область – 1908) – російський математик українського походження. На його честь названі діаграми Вороного, що застосовуються у інформатиці.
Розгорнути